220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Onenigheid over conclusies Wereldbank inzake illegale sigarettenhandel

Belangengroepen op het gebied van roken vliegen elkaar in de haren over de conclusies van een recent verschenen rapport van de Wereldbank over de wereldwijde handel in illegale tabak. Daarin wordt gesteld dat hoge tabaksaccijnzen een gunstig effect hebben op de volksgezondheid, omdat minder mensen erdoor zouden gaan roken. Tegelijkertijd weerleggen de opstellers van het rapport de bewering dat zogenoemde ‘zondebelastingen’klanten de illegale markt opdrijven.

Instanties die zich inspannen om de illegale handel in sigaretten aan te pakken, begrijpen niets van de conclusies. Volgens hen is er wel degelijk een verband tussen de gestegen prijzen van legale sigaretten en de florerende zwarte markt, die in hun optiek hard moet worden aangepakt, zo blijkt uit een artikel in de Londense zakenkrant City A.M. 

Directeur Simon Clark van Forest, een belangenvereniging die opkomt voor de rechten van rokers noemt het onzin om te suggereren dat hoge accijnzen niet de illgale markt voeden. ,,Er gaat amper een dag voorbij in het VK en Ierland (landen met de hoogste tarieven voor tabaksaccijnzen in Europa) zonder dat melding wordt gemaakt van partijen ongeoorloofde en nagemaakte sigaretten of illegale verkopers worden vervolgd.”

 

Lees meer bij City A.M:

 

Campaigners clash over World Bank report into high tobacco taxes

 

 

 

 

 

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn