220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Ondernemers aan de grens maken zich grote zorgen

Ondernemers aan de grens maken zich zorgen over de flinke Duitse accijnsverlaging van woensdag 1 juni. In Duitsland is benzine nu € 0,35 per liter goedkoper. “Hier valt niet tegen te concurreren”, schrijft NRC.

Pomphouder Horst Derksen in het Duitse Elten: “We hebben klanten die eens per week uit Rotterdam komen om hier goedkoper drank en tabak in te slaan. Ook in grote hoeveelheden, sommigen rekenen zo 2.000 euro af.”

Nu het sinds corona wat rustiger was geworden bij het tankstation in Elten, zegt de pomphouder dat het vanaf deze week de drukte weer enorm zal toenemen. De Duitse Bondsdag heeft door de stijgende inflatie gestemd voor een flinke accijns- en belastingverlaging in de zomermaanden. Vanaf 1 juni betalen consumenten in Duitsland drie maanden lang het laagst toegestane belastingtarief op energie in de EU.

In Elten wordt al generaties lang geprofiteerd van prijsverschillen over de grens. Tot 1963 hoorde Elten bij Nederland. Nederlandse producten als sigaretten, eieren en boter waren in Nederland destijds veel duurder. Toen het gebied Duits zou gaan worden, roken exporteurs hun kansen. Dagen voor de grensverandering werden er vrachtwagens gevuld met sigaretten, koffie en boter. Bewoners vulden hun schuren en kelders met Nederlandse waren. Tijdens deze ‘Boternacht’, waarbij Elten in een keer Duits werd, zou volgens de overlevering meer dan 50 miljoen gulden aan invoerrechten zijn bespaard.

Consumenten vertonen een soortgelijk gedrag als bij de Boternacht, in de aanloop van de Duitse accijnsverlaging. De ADAC, de Duitse ANWB, ziet de laatste dagen automobilisten met de hand op de knip tanken. Ook vreest de ADAC voor de leveringszekerheid. “We roepen bestuurders op om redelijk te blijven, en voldoende brandstof in hun tank te hebben om het de eerste dagen van juni te kunnen redden”, zegt de ADAC.

Lees het hele artikel verder op NRC.nl

Vanaf woensdag benzine in Duitsland meer dan een derde goedkoper: grenspompen verwachten stormloop

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn