220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

OLAF versterkt de wereldwijde operatie

Wereldwijde operaties hebben in 2021 geleid tot inbeslagnames van honderden miljoenen illegale sigaretten. Dit allemaal kon waargemaakt worden met behulp van de Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF). De onderzoekers waren ook bezig met het opsporen van tabak. Het zou worden gebruikt voor de illegale productie van sigaretten en nagemaakte of gesmokkelde waterpijptabak.

Het Europees Bureau nam deel aan een aantal operaties met nationale en internationale douane- en wetshandhavingsinstanties. Zo wilde zij de sigaretten- en tabakssmokkel tegengaan. Door deze operatie zijn er 93 miljoen sigaretten in beslag genomen die in de EU zijn binnengesmokkeld. Buiten de EU-grenzen zijn er 253 miljoen sigaretten in beslag genomen.

Het werk van het bureau heeft ook geleid tot de inbeslagname van 91 miljoen sigaretten die illegaal zijn geproduceerd. Dit gebeurde op locaties in de hele EU, wat heeft geleid tot in totaal 437 miljoen illegale sigaretten. Door informatie van OLAF werd er nog 372.000 kg ruwe tabak ontdekt.

Criminele bendes aanpakken

Deze inbeslagnames hebben de EU-lidstaten ongeveer € 90 miljoen aan verloren inkomsten bespaard, en we hebben geholpen om de criminele bendes die achter deze illegale handel zitten aan te pakken. Smokkelaars passen verschillende trucs en schema’s toe (bijvoorbeeld door bij de douane bijna 10 miljoen illegale sigaretten als koffers aan te geven) en ze hebben hun bedrijfsmodel aangepast aan de pandemie en aan strengere controles aan de EU-grenzen. Daarom zijn we zo trots om samen te werken met al onze vele partners. Dit is de beste manier om tot concrete resultaten te komen.” zei de directeur-generaal, Ville Itälä, van OLAF.

Een centraal onderdeel van de onderzoeksactiviteiten van OLAF is de bestrijding van tabakssmokkel. OLAF identificeert en volgt vrachtwagens en/of containers geladen met sigaretten die aan de EU-grenzen ten onrechte als andere goederen zijn aangegeven. Ook licht OLAF de nationale autoriteiten in als er duidelijk bewijs is. De missie van OLAF is het opsporen, onderzoeken en stoppen van fraude met EU-gelden.

 

Lees het hele artikel verder op Eureporter.co

OLAF helps stop over 430 million illicit cigarettes from flooding EU market

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn