220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Oekraïner krijgt in Frankrijk megaboete voor de smokkel van 700.000 sigaretten

Een Oekraïense chauffeur van een pick-up truck heeft in Frankrijk een boete van 350.000 euro gekregen, wegens de smokkel van 700.000 sigaretten. De 59-jarige man werd op 13 maart aangehouden in het Franse stad Thionville, in de buurt van de grens met Duitsland en Luxemburg. Drie dagen later kwam zijn zaak voor bij de rechtbank. Dat meldt de online editie van het Franse maandblad Capital, dat bericht over financiële en economische zaken.

De Franse douane spreekt van een grote vangst. De 700.000 sigaretten zaten verpakt in zeventig dozen, die elk vijftig sloffen sigaretten bevatten, aldus Capital op basis van informatie van de regionale krant Le Républicain Lorrain.

Tijdens de behandeling van zijn zaak deed de Oekraïner alsof zijn neus bloedde. De vrachtwagen waarin hij reed stond weliswaar op zijn naam, maar was in feite eigendom van iemand van wie hij niet eens de voornaam kende, beweerde hij.

De 350.000 euro boete die de man kreeg opgelegd, komt overeen met de verkoopprijs van de sigaretten in Frankrijk. Daarnaast werd hij veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk.

De illegale handel in sigaretten wordt in Frankrijk een steeds groter probleem, constateert Capital. Een van de mogelijke oorzaken is het steeds maar duurder worden van een officieel pakje sigaretten. Bij de laatste prijsverhoging, op 1 maart, overschreed de consumentenprijs van een pakje sigaretten in de winkel de 10 euro.

De clandestiene handel in sigaretten kost de Franse schatkist enorme bedragen. Alleen al met de hoeveelheid illegale tabak die in 2019 werd onderschept was een bedrag van 162 miljoen euro gemoeid.

 

Meer bij Capital:

 

350.000 euros d’amende pour avoir transporté des cigarettes !

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn