220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Nu ook tabakscontrole op Europese vluchten

Voor het eerst dit jaar controleert de douane op smokkel van tabaksproducten op Europese vluchten. Door de stijging van de tabaksprijzen, zijn sigaretten aantrekkelijker geworden als smokkelwaar. 

“De handel in illegale tabaksproducten is een groeimarkt”, schrijft demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Douane) in een Kamerbrief. “Bestrijding van accijnsfraude is daarom ook voor de komende jaren een prioriteit van de Douane.”

Binnen de Europese Unie was het voor de douane altijd al mogelijk om reizigers binnen de EU te controleren. Alleen dat gebeurde niet, omdat het voor criminelen niet interessant was. “Naarmate de tabaksprijzen in Nederland hoger worden, wordt het steeds aantrekkelijker om de sigaretten en shag van elders te halen”, zegt een woordvoerder van de Douane.

“Ze komen soms met koffers vol uit landen als Bulgarije en Polen.” Als je van buiten de EU komt, is het slechts toegestaan om 200 sigaretten mee te nemen in het vliegtuig terug. Binnen de EU is dat 800 sigaretten, 1 kg tabak en 400 cigarillo’s. “Dat is toegestaan voor eigen gebruik.” Alles wat daarboven valt, wordt gezien als handel.

“Het kan dus voorkomen dat bagage wordt gecontroleerd bij vluchten van binnen de EU”, zegt de woordvoerder. Als je boven de toegestane hoeveelheid zit, moet je alsnog de accijns én een boete betalen.

Lees het hele artikel verder op nu.nl

Douane controleert ook Europese vluchten op tabakssmokkel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn