220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Noors ‘RIVM’: rokers lopen voor zover nu bekend geen extra risico op COVID-19

Het Norwegian Institute of Public Health (FHI) heeft rokers verwijderd van de lijst met mensen die een extra risico hebben op de ziekte COVID-19, die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Dat schrijft Dagens Medisin, het vakblad voor besluitvormers in de gezondheid in Noorwegen, dat dagelijks online verschijnt.

Volgens Sara Watle van Norwegian Institute of Public Health lijkt leeftijd op dit moment de belangrijkste risicofactor. Ook de longziekte COPD is volgens het nationale volksgezondheidsinstituut – een overheidsinstantie vergelijkbaar met het RIVM in Nederland – geen extra risicofactor bij de ontwikkeling van COVID-19.

FHI houdt een lijst bij van risicofactoren die in het geval van een ziekte kunnen leiden tot ernstigere ziekten, zoals longontsteking en ademhalingsmoeilijkheden. Sinds 1 april stond roken ook op dit lijst, maar dat punt is inmiddels van de lijst verwijderd.

Uit de gegevens die op dit moment beschikbaar zijn over COVID-19 komt niet naar voren dat roken een extra risicofactor vormt, laat Sara Watle van het Instituut Volksgezondheid per e-mail weten aan Dagens Medisin. Ook mensen met COPD lopen, voor zover nu bekend, geen extra gevaar. Watle benadrukt echter dat dit nog kan veranderen op het moment dat er meer bekend is over COVID-19.

De FHI-lijst laat nu zien dat drie groepen een verhoogd risico op lopen op COVID-19: mensen ouder dan 65 jaar, mensen met hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk, en mensen met diabetes.

 

Meer bij Dagens Medisin:

 

Røykerne fjernet fra risikoliste – mener alder er den viktigste faktoren

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn