220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Nog steeds grens over voor benzine en tabak

In Nederland daalt al weken de benzineprijs. Maar Nederlanders blijven toch de grens over naar Duitsland rijden, omdat ook daar de prijze dalen. Dit schrijft Pim Roelofs voor de Gelderlander.

In grote hoeveelheden komen de Nederlanders niet meer naar Elten. Dat was wel zo in juni, toen de benzineprijs steeg tot € 2,50 per liter, maar toch is het bij de pompstations van Star en Aral nog steeds druk. Deze tankstations zijn net over de grens bij Duitsland. Voor grensbewoners loont een ritje naar de Oosterburen nog steeds.

Rond het middaguur liep de wachttijd bij Star op tot 15 minuten, dit was 5 minuten bij Aral. Dit komt door het prijsverschil. Bij Star is de benzine € 1,75 per liter en dat is € 0,03 goedkoper dan de benzine bij Aral. Negen van de tien auto’s bij de pomp hadden een Nederlands nummerbord.

Voordat de vakantie begint nog even een volle tank halen? Een Arnhemmer vertelt, “Nee hoor, ik rij gemiddeld een keer in de maand van Arnhem-Zuid naar Elten. Er kan 60 liter in mijn tank en ik haal ook gelijk sigaretten”. Hij geeft aan dat de benzine in Arnhem-Zuid nu € 2,17 kost. “Het verschil is mij te groot. Nederland mist veel inkomen. Er moet echt wat aan de hoge prijzen gedaan worden”, vult hij aan.

In Zevenaar bij Ayia betaal je € 2,12 voor een liter benzine. Arthur Boone, wethouder van grensgemeente Zevenaar ziet ook dat het prijsverschil met Duitsland fors is. “Prijsverschillen met Duitsland zijn er altijd geweest. Dat is geen nieuw fenomeen. Maar het verschil is nu, door verschillende ontwikkelingen, wel groot geworden”, zegt de wethouder.

Boone betwijfelt of dat gaat veranderen: “Het kabinet heeft al het nodige gedaan en dan praat je over accijnsverlagingen [op benzine, red.] waardoor er miljoenen euro’s minder binnenkomen. Als Zevenaar kunnen wij niets doen, maar ik snap heel goed dat het voor onze ondernemers een lastige tijd is.”

Extra levering van olie uit het Midden-Oosten zorgt voor de daling van de benzineprijs in zowel Nederland als Duitsland. De accijns op onder andere benzine is verlaagd door het kabinet met € 0,17. Deze tijdelijke maatregel geldt tot en met 31 december 2022.

“De euro wordt alleen maar minder waard, en dat is nadelig omdat olie altijd afgerekend wordt in dollars”, zei Paul van Selms van energieleverancier UnitedConsumers. Dus de prijs aan de pomp had een stuk lager kunnen zijn in Nederland en Duitsland.

 

Lees het hele artikel op Gelderlander.nl

Benzine tanken in Elten loont nog steeds: prijs in Duitsland zakt ook, maar de rijen met auto’s zijn bijna weg

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn