220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Nix campagne werkt

De campagne om jongeren onder de 18 van het roken en het drinken van alcohol af te houden, werpt zijn vruchten af. Komende maand is het vijf jaar geleden dat de de leeftijdsgrens waarop gerookt en gedronken mag worden werd verhoogd naar 18 jaar. Uit  een recente peiling in opdracht van het ministerie van VWS blijkt dat  76% van de ouders en tieners het ‘normaal’ dat je pas mag roken en drinken vanaf 18 jaar. De afgelopen jaren is het gebruik van alcohol onder tieners teruggelopen. Sinds 2011 gaat het in de totale groep 13- tot en met 17-jarige scholieren om ongeveer een derde minder: van 38% naar 25%.

Ook de campagne-effectonderzoeken van NIX18 van 2013 tot 2018 bevestigen dat de sociale norm voor roken en drinken verandert. Het aantal jongeren (13-17 jaar) dat nooit drinkt is sinds 2013 toegenomen. In 2013 gaf 56% van de jongeren aan nooit te drinken. Nu is dit 64%. Ook het aantal jongeren dat nooit rookt is gestegen. In 2013 zei 88% van de jongeren nooit te roken, inmiddels is dit 93%.

Maar er is ook nog veel winst te behalen. Daarom start deze week de campagne ‘Iedereen heeft het over NIX’ om drinken en roken onder minderjarigen ook de aankomende jaren verder terug te brengen. Ondanks dat de term NIX een begrip is, blijft het soms lastig om ‘nee’ te zeggen. En dan met name bij het drinken van alcohol. Veel pubers komen vroeg of laat in de verleiding. Bij het kerstdiner is het makkelijker om hier controle op te houden, dan wanneer een minderjarige met vriendjes op pad gaat.

Reactie VSK:

Bij VSK is men ingenomen met de resultaten. De leden van VSK zetten zich sinds langere tijd actief in om zo veel mogelijk te voorkomen dat minderjarigen roken. Mede door inzet van de industrie is de leeftijdsgrens in 2014 verhoogd van 16 naar 18 jaar. VSK bepleitte als sinds 2002 voor het verhogen van de leeftijdsgrens naar 18 jaar, omdat dit een bewezen effectieve maatregel is om jeugdroken te voorkomen. VSK ondersteunt de overheidscampagne NIX18 dan ook van harte, en draagt actief bij door middel van het informeren en ondersteunen van onze handelspartners in de naleving daarvan. Door het steunen van de Taskforce Naleving Leeftijdsgrens Tabak zijn er landelijk gezien inmiddels meer dan 20.000 aankopen via mysteryshoppers gedaan. De naleving van de leeftijdsgrens is daarmee in korte tijd substantieel verbeterd.

 

 

Lees meer bij De Betuwe.nl:

Normverandering roken en drinken

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn