220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Nieuwe waarschuwing op pakjes sigaretten: fabrikanten willen best maar vragen om meer tijd

Tabaksfabrikanten in Europa willen best meewerken aan terugdringing van de hoeveelheid tabaksgerelateerd afval. Ze zijn ook bereid hun verpakkingen te voorzien van een extra waarschuwing, maar daarvoor hebben wel een redelijke voorbereidingstijd nodig. Dat laat een woordvoerder van het Duitse tabaksconcern Reemtsma weten aan het Duitse weekblad Die Zeit.

Aanleiding voor de uitspraak is een artikel waaruit blijkt dat tabaksfabrikanten volgend jaar met een nieuwe maatregel worden geconfronteerd. Behalve waarschuwingen – in woord en beeld – dat roken schadelijk is voor de gezondheid moeten sigarettenverpakkingen volgens een Europese richtlijn binnenkort een korte tekst en een tekening bevatten waaruit blijkt dat sigarettenpeuken slechts zijn voor het milieu en derhalve niet zomaar achteloos mogen weggegooid.

Maar tabaksfabrikanten hebben ten minste twaalf maanden nodig om zich op de nieuwe richtlijn voor te bereiden. Daarmee kunnen zij pas beginnen vanaf het moment dat de officiële uitvoeringsteksten zijn gepubliceerd door de Europese Commissie. Over de precieze inhoud van de teksten wordt op dit moment nog onderhandeld, terwijl de nieuwe richtlijn al op 3 juli 2021 in werking treedt. Tabaksfabrikanten pleiten daarom voor meer voorbereidingstijd.

Overigens betwijfelt de tabaksindustrie of de maatregel daadwerkelijk van invloed is op de terugdringing van de afvalberg. Slechts één procent van het afval in Duitsland bestaat uit sigarettenpeuken, waarvan de helft terecht komt in het huishoudelijk afval.

 

Meer bij Die Zeit:

 

Bald gibt es noch mehr Warnungen auf Zigarettenschachteln

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn