220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Nieuwe tegenstander van (sigarettensmokkel-)maffia

Ieder jaar verdwijnt alleen al aan BTW-fraude vijftig miljard euro in de zakken van criminelen. De Europese Unie vindt dat nog te veel mazen in wet- en regelgeving deze fraude mogelijk maken. Daartoe werd het bureau van het Europese Openbaar Ministerie opgericht, dat vanaf vandaag is gevestigd in Luxemburg. Dat schrijft het Friesch Dagblad.

Terwijl de Europese Unie aan het eind van de vorige eeuw werkte aan de invoering van de euro, waren criminelen bezig met het vullen van eigen zakken. De volgens het Friesch Dagblad ‘tamelijk briljante’ VVD’er Jan Kees Wiebenga schreef een voorstel om een Bureau voor een Europese aanklager op te richten. Dit voorstel was niet voor de strijd tegen alle misdaad, maar wel voor financiële criminaliteit, waaronder sigarettensmokkel. Witwassen, BTW-fraude en valsemunterij stonden ook hoog op de lijst. Een nauwe samenwerking werd zichtbaar via de Europese Raad van Tampere in oktober 1999 tussen Nederland en Finland, om te werken aan daadwerkelijk meer Europese samenwerking op dit gebied. De gedachte achter de samenwerking: als er een Europese interne markt is, maken ook boeven daar misbruik van.

De stemming sloeg om na het Europa-referendum in 2005. Meer en meer werd de nationale reflex anti-Europees. In de loop van de tijd is het beleid vastgelopen. Vele ogen werden geopend door rapporten van de toenmalige Eurocommissaris Pierre Moscovici, over de enorme omvang van de BTW-fraude. Steeds meer werd een Europese aanklager tegen de financiële criminaliteit als noodzakelijk gezien. Door de Commissie werd een opening gevonden doordat in ieder geval negen lidstaten bereid waren een initiatief te nemen. Die groep van negen werd snel een groep van zestien en later een groep van twintig lidstaten. Nederland ging pas in 2018 overstag, als een en twintigste in een rij van nu 22 lidstaten, die het fundament vormen onder het nieuwe bureau.

 

Lees het artikel verder op Anp.nl

Maffia en sigarettensmokkelaars krijgen er een geduchte tegenstander bij

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn