220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

‘Nederlandse gebruikers van e-sigaret ten onrechte bezorgd na berichten uit VS’

Verkopers van vaping-artikelen  worden bestookt met vragen over de onrust over de elektronische sigaret die in de Verenigde Staten is ontstaan. Inmiddels maken ook in Europa gebruikers van de e-sigaret zich zorgen. ,,De ophef is het gesprek van de dag in ’dampshops’ waar de e-sigaret en vloeistoffen (’liquids’) in hippe kleuren en smaakjes (fruit, menthol, snoep) te koop zijn”, stelt het Noord-Hollands Dagblad in een reportage. „We krijgen veel vragen in de winkel, klanten zijn geschrokken. Ze willen weten of hun e-sigaret veilig is”, zegt Mike Worms van Vapiq in Alkmaar.

Worms vindt de commotie niet terecht. In het Noord-Hollands Dagblad spreekt hij van een ’hetze’. „De e-sigaret is bijna vijftien jaar op de markt en ineens zijn er meldingen over sterfgevallen. In Engeland verstrekken nota bene ziekenhuizen de e-sigaret.”

De verkoper wijst erop dat in Nederland strenge regels gelden voor de verkoop van vaping-producten. Hij wijst erop dat voor zover nu bekend is alle ziektegevallen in de Verenigde Staten op de een of andere gerelateerd kunnen worden aan e-liquids die op straat gekocht zijn, of waarmee geknoeid is. Bij voorbeeld door er illegale stoffen zoals wietolie aan toe tevoegen.

Worms, die overigens bijval krijgt van zijn collega’s, is de laatste om te beweren dat de e-sigaret gezond is, stelt hij tegenover de Noord-Hollandse krant. ..Maar het is een minder schadelijk alternatief voor roken. Zelf damp ik vijf jaar en heb daarvoor elf jaar gerookt. Ik hoest nog steeds geen bloed op. Wel ervaar ik de voordelen: het stinkt niet, mijn smaak is terug en ik voel me veel fitter.”

 

Meer bij het Noord-Hollands Dagblad:

 

Verkopers e-sigaret balen van ’paniek’ over dampen: ’Ik hoest nog geen bloed op

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn