220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Miljoenen illegale sigaretten in beslag genomen bij acties in Denemarken en Limburgse Ospel

In Denemarken zijn begin deze maand in totaal dertien personen afkomstig uit Polen en Oekraïne aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een grootscheepse internationale handel in namaaksigaretten. Bij de actie zijn 11 miljoen sigaretten in beslag genomen, alsmede 11 ton ruwe tabak en een volledige productielijn. Dat meldt Europol, het samenwerkingsverband van politiediensten in de Europese Unie, in een dinsdag vrijgegeven persbericht op haar eigen site. De waarde van de totale vangst zou zo’n 14 miljoen euro bedragen.

De geconfisqueerde sigaretten waren bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Daar kwamen ze terecht via Nederland, om precies te zijn via de Midden-Limburgse plaats Ospel. Daar vonden onderzoekers van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) de afgelopen week in een opslagplaats acht pallets met illegale sigaretten. De pallets stonden in een zeecontainer, bedoeld om te worden vervoerd naar het Verenigd Koninkrijk. De in Midden-Limburg aangetroffen illegale sigaretten vertegenwoordigden volgens Europol in dat land een marktwaarde van om en nabij de 1 miljoen euro.

De actie kon plaatsvinden na een zorgvuldige uitwisseling van gegevens tussen Nederlandse, Deense en Poolse rechercheurs. De aanhoudingen en inbeslagnames, ondersteund door Europol, maakten deel uit van een breder onderzoek in het kader van het Europees Multidisciplinair Platform tegen Criminele Dreigingen (Empact), een organisatie die speciaal in het leven is geroepen om op snelle en doeltreffende wijze de georganiseerde criminaliteit binnen de Europese Unie aan te kunnen pakken.

In de ontmantelde sigarettenfabriek in de Deense plaats Vamdrup konden volgens Europol vermoedelijk enkele miljoenen sigaretten per week worden geproduceerd.  De waarde van de in beslag genomen tabaksproducten op de Britse illegale markt wordt geschat op circa 13 miljoen euro.

Het onderzoek, dat deel uitmaakt van het analyseproject SMOKE van Europol, is nog in volle gang. Niet uitgesloten wordt dat er verbanden zijn met andere Europese landen.

 

Meer bij Europol:

 

SEIZURE OF €14 MILLION WORTH OF CONTRABAND CIGARETTE LEADS TO 13 ARRESTS IN DANISH-DUTCH STING

 

Zie ook Dagblad De Limburger:

 

FIOD-inval Ospel: 8 pallets namaaksigaretten in beslag genomen

 

Ook v0or de Limburgse omroep L1 is de ‘Ospelse connectie’ goot nieuws:

 

Internationaal onderzoek illegale tabak leidt naar Ospel

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn