220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Miljarden meevaller voor Engelse schatkist

Vorig jaar ontving de Engelse schatkist een meevaller van £ 1,35 miljard (€ 1,58 miljard), omdat rokers alleen nog maar legale sigaretten te kopen. De reis- en grensbeperkingen maakten het moeilijker voor georganiseerde misdaadnetwerken en mensen die belastingvrije sigaretten kopen. Dat schrijft John Austin in de Engelse krant Express.

Na de enorme accijnsverhoging in het VK hebben tabaksfabrikanten opgeroepen om strengere straffen voor smokkelen, distribueren en produceren van illegale sigaretten.

Ian Howell, manager fiscale en regelgevende zaken voor Japan Tobacco International (JTI), zei: “Covid heeft een aantal illegale partijen van de markt gehouden met als gevolg meer inkomsten voor de Staat”.

“Het laat zien hoe we illegale tabak moeten aanpakken, aangezien elk illegaal product dat wordt verkocht, geld van de Staat weghaalt. Tijdens een lockdown wordt de omvang van de illegale markt pas duidelijk”.

De Britse Douane (HMRC) schat dat de verkoop van illegale tabaksproducten heeft geleid tot een verlies aan belastinginkomsten sinds 2000 van meer dan £ 47 miljard (€ 55 miljard).

Howard Pugh, een gepensioneerde Europol- en HMRC-onderzoeker die betrokken was bij het onderzoek naar de internationale distributie van illegale tabak: “Georganiseerde criminele groepen zien het als een gemakkelijke vorm van inkomen, aangezien de winsten uit accijnsfraude groot zijn en de sancties laag: een kleine pakkans, relatief korte straffen of een boete”.

Dave McKelvey, een voormalig rechercheur, runt het particuliere onderzoeksbureau TM-Eye, dat door JTI is ingehuurd om namaakversies van zijn producten te onderzoeken. Hij zei: “Dit zijn operaties van miljoenen ponden waarbij zeer professioneel georganiseerde misdaadgroepen betrokken zijn.”

Er zou zelfs sprake zijn van mensenhandel waarbij enkele mensen gedwongen werden om in de fabrieken te werken.

Krantenwinkels zijn een van de belangrijkste verkoopbronnen geworden. Vier winkels werden vorige week tijdelijk gesloten nadat honden 12.000 onbelaste sigaretten en 10 kg illegale tabak hadden geroken in krantenwinkels in Medway.

 

Lees het hele artikel via Express.co.uk

£1.3bn tax boost as fake tobacco hit by pandemic

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn