220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Meer voorlichting en betere afstemming nodig in strijd tegen illegale tabakshandel

Om de wereldwijde illegale handen in onder meer tabak een halt toe te roepen, zullen landen, overheidsinstanties en andere organisaties beter met elkaar moeten gaan samenwerken. Daarnaast moet de communicatie met de consumenten worden verbeterd. Zij zullen beter doordrongen moeten worden van de impact van de illegale markten op de samenleving.

Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen uit een rapport van The Economist Intelligence Unit, een onderzoeksgroep van het tijdschrift The Economist, die in opdracht van derden onderzoek verricht. Het rapport over de impact van Covid-19 op de wereldwijde illegale handel in tabak is tot stand gekomen in samenwerking met tabaksfabrikant Philip Morris.

De Covid-19-pandemie, en de chaos die deze heeft veroorzaakt, heeft volgens het rapport een blijvend effect op de wereldwijde illegale handel in tabak. Door de lockdowns die overal op aarde van kracht zijn geweest, hebben criminelen de kans gezien een stevig stempel op de markt drukken. Het gaat daarbij niet alleen om individuele criminelen, maar ook om georganiseerde misdaadnetwerken en zelfs internationale terroristische organisaties.

Volgens het rapport is duidelijk dat de economische gevolgen van de pandemie (onder andere werkloosheid en dus lagere inkomens) consumenten zullen dwingen op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven. Dit brengt met zich mee dat de vraag naar namaakproducten en andere illegale varianten toeneemt.

Een tweede effect van de epidemie is, zo stellen de onderzoekers vast, dat de nieuwe markten voor illegale goederen blijvend zijn. Zodra criminelen nieuwe producten op illegale markten introduceren, zijn ze er lastig nog vanaf te krijgen.

Een derde effect is een versnelling van een bestaande trend: de verschuiving van fysieke winkels naar e-commerceplatforms. Internet was al voor de pandemie een verkoopkanaal dat steeds belangrijker werd, maar nu mensen vanwege de lockdowns vaker thuisblijven en hun spullen en boodschappen in toenemende mate aanschaffen via internet, is de stap naar het illegale circuit eerder gezet.  Daar komt bij de distributie gecompliceerder is geworden. Zo zijn douaneorganisaties overweldigd geraakt door een explosieve toename van het aantal kleine pakketten, waardoor de ‘pakkans’ erg klein is.

 

Meer bij The Economist:

More consumer education and collaboration needed, argues new Economist Intelligence Unit study on the impact of covid-19 on illicit trade

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn