Meer inflatie in Nederland dan in de rest van Europa

De inflatie in de eurozone is licht gedaald van 2,5% naar 2,4%, maar Nederland wijkt af van deze trend en zag de inflatie juist oplopen. In februari bedroeg de inflatie in Nederland 3,8%, een stijging ten opzichte van 3,3% in januari. Dit blijkt uit een snelle raming van het CBS, met definitieve cijfers die op 11 maart volgen.

Volgens macro-econoom Marcel Klok (ING Research) is de Nederlandse overheid een belangrijke veroorzaker van de stijgende inflatie. “De verhoging van de tabaksaccijns in april vorig jaar heeft grote invloed gehad op het inflatiecijfer. Samen met verhoogde belastingen op het energienetwerk en de hogere belasting op frisdrank heeft dat vorig jaar één procentpunt inflatie opgeleverd.” Daarnaast droegen stijgende huren (0,7 procentpunt) en duurdere horeca door hogere lonen ook bij aan de inflatie.

De inflatie in Nederland wordt verder beïnvloed door het afbouwen van overheidsmaatregelen uit de coronaperiode. Toen hield de overheid de energieprijzen kunstmatig laag, maar die normalisatie zorgt nu voor een inhaaleffect. Voedselprijzen stegen vorig jaar minder hard en hadden zelfs een licht remmend effect op de inflatie, maar dit jaar lijken ze weer te stijgen. In februari lagen de prijzen van voedsel, dranken en tabak 7,5% hoger dan een jaar eerder.

In vergelijking met andere Europese landen is Nederland niet de enige met een hoge inflatie. België had in februari een inflatie van 4,4%, een van de hoogste in de eurozone. Frankrijk kende juist een lage inflatie van 0,9% door dalende energieprijzen. In Duitsland bleef de inflatie stabiel op 2,8%, maar daar werden levensmiddelen wel duurder.

Ondanks de inflatiedoelstelling van 2% verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) vorige maand de rente. Dit kan de economie stimuleren, maar ook de inflatie verder aanwakkeren, omdat lenen goedkoper wordt en investeringen toenemen.

Lees het hele artikel verder op volkskrant.nl

‘Overheid een van de belangrijkste veroorzakers hogere Nederlandse inflatie’, elders in Europa prijzen minder snel gestegen

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn