220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Medewerker FIOD: Tabaksfraude is big business, de winsten worden onderschat

Tabaksfraude is big business. De winsten worden onderschat, er gaan echt enorme bedragen in om. Dat zegt een medewerker van Smoke, het FIOD-team dat tabaksfraude bestrijdt, in een interview met de krant De Stentor. Aanleiding is de vondst van 2,8 miljoen illegaal sigaretten in een loods in Hattem. Uit veiligheidsoverwegingen doet de FIOD-medewerker zijn verhaal onder een gefingeerde naam.

Een kort onderzoek van De Stentor op de social media leert dat de illegale handel in sigaretten daar inderdaad floreert. ,,De chatgroep SIGARETTEN HANDEL bijvoorbeeld, heeft ruim 2000 leden. Die doen hun vraag en aanbod vrijwel allemaal anoniem. Een slof Marlboro is volgens ene Martin Vogel voor 55 euro (fors minder dan de 82 euro dat een legale slof kost) te krijgen”, schrijft de krant.

Vergelijk de prijzen van de illegale rookwaar met de bedragen die je in de reguliere handel voor een pakje of een slof sigaretten moet betalen, en het is duidelijk. Criminelen die zonder al te aanzienlijke risico’s grote winsten willen boeken, hebben aan de illegale sigarettenhandel een goed ‘verdienmodel’. Vooral omdat bijna driekwart van de waarde van een pakje bestaat uit belastingen. ,,Het is vooral de accijns die de prijs van de dodelijke staafjes opstuwt en zo tabaksfraude aantrekkelijk maakt.”

Aanvankelijk kwamen illegale sigaretten voornamelijk uit het voormalige Oostblok. Maar daar werd het de criminele bendes te heet onder de voeten nadat de autoriteiten daar rond 2013 fanatiek jacht begonnen te maken op illegale sigarettenfabriekjes, schetst De Stentor. En dus kiest de georganiseerde criminaliteit steeds vaker een land als Nederland uit om als productieland te fungeren. Nederland ligt centraal en heeft goede logistieke voorzieningen, waardoor doorvoer naar landen als Frankrijk en Engeland, waar sigaretten nog veel zwaarder worden belast en de winstmarges dus nóg hoger zijn, relatief gemakkelijk is.

 

Meer bij De Stentor:

 

FIOD ontmantelt steeds meer illegale tabaksfabriekjes, ook in Oost-Nederland

 

Zie ook BN De Stem

Illegale sigaretten: ‘Winsten worden onderschat, er gaan echt enorme bedragen in om’

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn