220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Maastrichtse tabaksexpert in de Volkskrant: e-sigaret verbieden is niet slim

Verkeerde berichtgeving over e-­sigaretten leidt af van het werkelijke probleem: het roken van tabaksproducten. 22 procent van de Nederlandse volwassenen rookt. Door het ­publiek goed te informeren en beleid te baseren op wetenschappelijk bewijs in plaats van onderbuikgevoel, kunnen e-sigaretten mogelijk onderdeel uitmaken van de oplossing van dit grote volksgezondheidsprobleem. Die conclusie trekt de Maastrichtse onderzoekster Gera Nagelhout, internationaal erkend expert op het gebied van de regulering van tabaksproducten, vandaag in de Volkskrant.

Volgens Nagelhout zijn e-sigaretten ‘veel minder gevaarlijk dan tabakssigaretten, zolang er goedgekeurde vloeistoffen worden gebruikt’. Ze verwijst naar een inmiddels befaamd Brits onderzoek waaruit blijkt dat e-sigaretten 95 procent minder schadelijk zijn dan tabakssigaretten. ,,Nicotine (wat in e-sigaretten en tabak zit) werkt verslavend, maar is niet kankerverwekkend. E-sigaretten zijn niet helemaal ongevaarlijk, maar ze bevatten geen stoffen als teer en koolmonoxide. Natuurlijk is helemaal geen tabak of e-sigaretten gebruiken het beste voor de gezondheid. Maar wat als het niet lukt om helemaal te stoppen? Dan is overstappen op e-sigaretten beter voor de gezondheid.”

De opinie van de Maastrichtse tabaksgeleerde komt op een cruciaal moment. In de Verenigde Staten stierven onlangs zeven mensen na het ­gebruik van e-sigaretten met illegale stoffen, waaronder THC-olie, aldus Nagelhout. ,,Nu ­roepen zowel Amerikaanse als Nederlandse politici en artsen om een verbod op e-sigaretten. Die reactie is niet slim, want rokers kunnen baat hebben bij het gebruik van e-sigaretten om met stoppen met roken. Zorg daarom liever dat er geen illegale stoffen in e-sigaretten terechtkomen.”

Meer bij De Volkskrant:

Pak liever de e-sigaret dan de tabakspeuk

 

 

 

 

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn