220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

… maar in de rest van Europa niet

De Maltese Douane zegt dat effectieve controles en fiscale stabiliteit ervoor zorgen dat de illegale sigarettenhandel in Malta blijft afnemen. Dat schrijft Matthew Vella in MaltaToday.

Dat blijkt uit het onlangs uitgebrachte jaarlijkse KPMG rapport over illegale sigaretten in de EU, het VK, Noorwegen en Zwitserland. Hoewel de totale aantal gerookte sigaretten bleef dalen, nam in heel Europa het marktaandeel van illegale tabak met 0,5% toe tot 7,8% van de totale consumptie in 2020. Dat zijn meer dan anderhalf miljard pakjes verboden sigaretten.

De toename van illegale sigaretten – die bestaan uit smokkelwaar, namaak en illegale witte sigaretten – werd veroorzaakt door een ongekende stijging van 87% in het gebruik van namaaksigaretten (nepmerken). Het fiscale verlies voor overheden in de 27 EU-landen bedroeg vorig jaar circa € 8,5 miljard.

Maar Malta heeft sinds 2016 een gestage daling van de illegale sigarettenhandel ervaren. Het marktaandeel van de illegale sigarettenhandel op het eiland daalde van 17,2% (90 miljoen illegale sigaretten) in 2016 tot 6,4% (30 miljoen illegale sigaretten) anno 2020. Business Royals is het meest aangetroffen nepmerk op Malta. Deze komen voornamelijk Italië en Polen.

Frankrijk is het land met de hoogste aandeel illegale sigarettenhandel in Europa: 23,1%, Frankrijk registreerde een ongekende toename van 609% in de consumptie: 6 miljard door de Fransen gerookte namaaksigaretten. Goede tweede op de lijst met marktaandeel verboden tabak was Griekenland: 22,4%. Hier verloor de staat in 2020 € 551 miljoen als gevolg van de illegale sigarettenhandel.

Lees het hele artikel op MaltaToday:

Illicit cigarette importation to Malta continues to decline

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn