220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Limburgse tabakswinkelier is betutteling zat

Steeds meer regels, ontmoediging van roken en de coronapandemie. De tabakswinkelier is het zat. De betutteling van de Nederlandse overheid met betrekking tot roken, is al jaren een doorn in het oog voor de 60-jarige Arno van Ooijen van Sigarenhuis Venray. Hij stopt nu definitief met zijn winkel, schrijft Leon Janssen in de Limburger.

Een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was de druppel die de emmer liet overlopen. Zij constateerde dat de deur van de tabakszaak openstond en de ramen van niet genoeg waren afgeplakt. Daarmee zouden voorbijgangers een blik kunnen werpen op de rookwaren in de etalage en in de verleiding kunnen komen om te gaan roken… Van Ooijen kreeg een schriftelijke reprimande, waarin stond dat de volgende keer juridische stappen zouden volgen.

,,Het is schandalig”, zegt Van Ooijen geëmotioneerd. ,,Als we alles af moeten plakken, voelen we ons niet meer veilig in de zaak. Je kunt overvallen worden, zonder dat iemand er iets van meekrijgt.”

,,Accijnsverhogingen die de fabrikanten deels op de tabakswinkels afwentelen, illegale sigarettenhandel, concurrentie van supermarkten, rokers die in Duitsland en België sigaretten kopen en allerlei beperkende maatregelen die de overheid de tabaksboeren oplegt, zorgen voor steeds minder omzet. Daarbij komen de kleinere marges”, zegt Van Ooijen. ,,Die zijn nu bij sommige A-merken nog geen vijf procent tegenover acht procent een paar jaar geleden. Daarbij krijg je steeds grotere verpakkingen – pakjes met honderd sigaretten – met nóg kleinere marges voor de winkels. Bij een omzet van 80.000 euro die we nu per kwartaal draaien, hou je dus 4800 euro over. Daar red je het écht niet mee. Ons inkomen is lager dan het minimumloon.”

Sinds begin dit jaar mogen tabakspeciaalzaken alleen nog maar tabakswaren en bijbehorende artikelen verkopen. Nu er ook een verbod op e-sigaretten met een smaakje komt, is er weer minder omzet te behalen. De moet van de tabakswinkelier zakt.

Volgens een woordvoerder van brancheorganisatie NSO Retail is er nog maar een handvol gespecialiseerde tabakswinkels over in Limburg. Ook zijn er plannen om de verkoop te verbieden bij supermarkten en benzinestations vanaf 2024.

Al 10 jaar woont van Ooijen op de camping samen met zijn vriendin, met wie hij de tabakszaak runt. Naast zijn winkel werkt hij in een foodtruck om wat bij te verdienen. ,,Een huurhuis kunnen we niet betalen”, zegt hij.

 

Lees het hele artikel (abonnement nodig) op de Limburger.nl

Sigarenboer Arno is betuttelende regels zat en sluit zijn tabakszaak

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn