220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Limburgse huisarts geeft haar mening over vapen: laat je vooral niet gek maken

Gebruik de e-sigaret waarvoor hij is bedoeld, namelijk als hulpmiddel om van het traditionele roken af te komen. Die aanbeveling doet Maud Sluysmans, werkzaam als huisarts in de Limburgse gemeente Landgraaf, tegenover de Limburgse nieuwszender L1.

Sluysmans roept de luisteraars op zich vooral niet gek te laten maken door alle negatieve berichten over vapen die, met name de laatste tijd, her en der de ronde doen. De Landgraafse huisdokter legt in het programma Route Regio uit dat alle ophef een tijdje terug is begonnen in de Verenigde Staten, waar veel mensen ziek zijn geworden na het gebruik van de e-sigaret.

Wat nieuwsmedia in de ogen van Sluysmans onvoldoende duidelijk hebben gemaakt – en wat in Nederland ook nauwelijks over het voetlicht is gekomen – is het feit dat vrijwel alle ziektegevallen (en zeker de doden die te betreuren zijn) zijn terug te voeren op vape-vloeistoffen die vermengd zijn met THC-olie. Als je olie gaat roken en zeker inhaleren, doe je iets wat niets meer te maken heeft mat vapen, aldus de Landgraafse huisarts.

Ze wijst erop dat – hoe je het ook wendt of keert – vapen minder erg is dan roken. ,,Laat ik het zo zeggen”, aldus Sluysmans. ,,Als je de e-sigaret gebruikt op de manier waarvoor hij bedoeld is, dan is het helemaal prima.”

Ze legt nog eens uit dat de e-sigaret twaalf, dertien jaar geleden op de markt is gekomen als hulpmiddel om te stoppen met roken. ,,Niks meer en niks minder. Alleen is het een markt die zich heel erg ontwikkeld heeft”, aldus Sluysmans. ,,Voor veel mensen is het een vervangproduct geworden.”

Vapen in Nederland is op zichzelf niet schadelijk, aldus de Limburgse huisarts. De wetgever let er volgens haar heel goed op dat de gebruikte apparatuur en bijbehorende vloeistoffen in elk geval geen schade berokkenen aan de consument.

De Limburgse huisarts maakt één voorbehoud: hoe het zit met eventuele schade op de lange termijn, is op dit moment onduidelijk, stipt ze aan.

 

Beluister hier het radiofragment van L1:

Route Regio en de elektronische sigaret

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn