De naar Europa overgewaaide vaping-crisis in de Verenigde Staten heeft ook in Frankrijk geleid tot een stevige daling van het aantal verkochte elektronische sigaretten. Maar de tabaksindustrie ziet hierin vooral een kans om de consument vertrouwd te maken met hun eigen, op zichzelf veilige systemen, aldus de Franse krant Le Figaro.
In een uitgebreid artikel zet de krant de feiten op een rijtje. Wereldwijd bereiden tabaksfabrikanten zich voor op de strengere regelgeving rond traditionele tabaksproducten en de daarbij behoorden prijsstijgingen, die onder andere het gevolg zijn van een doelgericht accijnsbeleid. Een van de instrumenten waarvan zij zich bedienen is de e-sigaret, zo zet Le Figaro uiteen. Alleen al tabaksreus JTI (Japan Tobacco International) heeft de afgelopen jaren twee miljard dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe producten.
Onderzoek
Ook andere producenten steken veel geld in onderzoek en productie met betrekking tot nieuwe producten, ook wel next generation products genoemd. ,,Wij willen volwassen consumenten een reeks producten aanbieden, die minder risicovol zijn, een zegt een woordvoerder van British American Tobacco tegen de van oorsprong liberale Franse kwaliteitskrant.
Topman André Calantzopoulos van Philip Morris International laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. ,,We willen een wereld zonder rook creëren”, zo benadrukt hij.
Volgens Le Figaro wijzen de laatste cijfers uit dat de vape-crisis in de Verenigde Staten 805 mensen het slachtoffer zijn geworden. Twaalf van hen zijn overleden. Dit alles heeft de wereld van het vapen behoorlijk op haar kop gezet, ook al staat inmiddels vast dat de oorzaak in vrijwel alle gevallen gezocht moet worden in de illegale handel en dat de vloeistoffen die de slachtoffers hebben gebruikt vervuild waren met cannabis-olie.
Ook Frankrijk is niet aan de schokgolf ontsnapt, stelt Le Figaro vast. Sinds afgelopen jaar laten de verkopen van e-liquids een daling zien van 25 tot 30 procent.
In Frankrijk maken z’n drie miljoen mensen gebruik van de e-sigaret. Samen zijn ze goed voor een omzet van rond de 823 miljoen euro. Ondanks de desastreuse dalingen in de verkopen, laten de tabaksfabrikanten zich niet uit het veld slaan, zo tekent Le Figaro op. De ontstane onrust is volgens hen een geschikt moment om aan te tonen dat consumenten in Europa, waar veel strengere regels gelden dan in bijvoorbeeld de VS, geen enkel gevaar lopen.
Meer bij Le Figaro (achter betaalmuur):
Les géants du tabac veulent tirer profit de la crise des e-sigarettes