220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Lange rijen voor Zuid-Afrikaanse tabakswinkels na opheffing verbod op verkoop sigaretten

Zuid-Afrikanen hamsteren in groten getale tabak, nu de regering van het land het verbod op de verkoop van sigaretten heeft opgeheven. Daarover berichten diverse internationale media, waaronder de Courrier International. Het in Parijs verschijnende online magazine baseert zich op berichtgeving van diverse Zuid-Afrikaanse nieuwsmedia.

De Zuid-Afrikaanse regering besloot in maart de verkoop van sigaretten te verbieden, officieel vanwege de gezondheidseffecten van roken en het risico van besmetting tussen mensen die sigaretten delen. Maar sinds dinsdag is de markt weer vrijgegeven. Het leidde, zeker in de eerste uren na de opheffing van het verbod, voor lange rijen voor de winkels. Volgens News24 waren veel retailers binnen de kortste keren door hun voorraden heen. Veel rokers, maar ook tabakshandelaren, zijn bang dat het verbod opnieuw van kracht wordt als de gezondheidssituatie in het land weer slechter wordt.

Ofschoon de verkoop officieel bijna vijf maanden heeft stilgelegen, is het roken allerminst verdwenen uit het dagelijks leven van de Zuid-Afrikanen. Sinds het ingaan van het verbod is de illegale handel in Zuid-Afrika geëxplodeerd en daarmee ook de prijzen die op de zwarte markt voor een pakje sigaretten worden betaald.

 

Meer bij Le Courrier International:

 

De nouveau en vente en Afrique du Sud, les cigarettes “s’envolent des rayons”

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn