220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Kwart van hier gerookte shag niet in Nederland gekocht

In Nederland stijgen de brandstofprijzen, maar ook de prijsverschillen in rookwaren zorgen dat rokers vanuit buurlanden tabaksproducten meenemen, schrijft de Pomp Shop.

Dit blijkt uit onderzoek van KANTAR, uitgevoerd in opdracht van VSK, de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten. Steeds meer rookwaren worden meegenomen vanuit het buitenland, volgens het onderzoek. Ongeveer 23% van de shag die in Nederland wordt gerookt, werd niet in ons land gekocht. Er is een grote stijging ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020. Toen werd er maar 13% uit buurlanden gehaald. Waarschijnlijk is de reden dat er meer grensverkeer met Duitsland en België is als gevolg van het prijsverschil met Nederland. De prijs van shag is in Nederland per april 2020 gestegen naar € 13,50 voor een pakje van 50 gram. In Duitsland wordt er € 1,60 minder voor betaald en in België zelfs 2 euro minder.

Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders hun rooktabak goedkoper inslaan in Duitsland en België. Door de toename van het grensverkeer wordt onnodig de concurrentiepositie van MKB-ondernemers aangetast die opereren langs de grens, stelt Jan Hein Sträter, de directeur van VSK. “Daarom pleit VSK al jaren voor gematigde accijnsverhogingen die voor meerdere jaren worden vastgesteld. De gematigde verhogingen zouden ertoe moeten leiden dat de prijsverschillen met de buurlanden niet nog verder toenemen”, aldus Sträter.

 

Lees het hele artikel op Pompshop.com

Hoge tabaksprijs stimuleert tabaksverkopen over de grens

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn