220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Kamerlid: Preventieakkoord niet getoetst op effectiviteit en doelmatigheid

In politiek Den Haag wemelt het van de plannen en beleidsvoorstellen die niet of onvoldoende zijn onderbouwd en nauwelijks zijn getoetst op effectiviteit en doelmatigheid. Tot die conclusie komen de Kamerleden Bart Snels (GroenLinks) en Joost Sneller (D66) in een rapport dat zij hebben samengesteld. Volgens het FD legt het stuk van de twee financieel woordvoerders ‘genadeloos’ een ‘politiek mechanisme’ bloot.

Volgens week – op Prinsjesdag – dient minister Wopke Hoekstra van Financiën zijn begroting in. Om 310 miljard euro uit te kunnen geven, moet zo’n 314 miljard aan belasting en premies worden geïnd. Maar van een groot deel van de beleidsmaatregelen die met het geld worden betaald, is niet bekend of ze doeltreffend en doelmatig zijn. Dat laatste maakt het voor financieel specialisten bijzonder lastig om te kunnen beoordelen of het geld voor projecten ‘in in de meest verheven termen’ worden geformuleerd, al dan niet terecht wordt uitgegeven, aldus beide Kamerleden.

Joost Sneller van GroenLinks noemt als voorbeeld het Nationaal Preventieakkoord: ,,Iedereen vindt het belangrijk, maar welk instrument levert welke bijdrage aan dat algemeen geformuleerde doel?” Hij en zijn collega willen graag weten hoeveel er straks minder wordt gerookt en gedronken en hoeveel mensen straks minder last hebben van obesitas.

 

Meer bij het FD:

Haagse beleidsmakers huiveren voor afrekenbare doelstellingen

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn