220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Kabinet zinspeelt weer op accijnsverhoging

Voor de komende jaren heeft het kabinet weer accijnsverhoging bekendgemaakt. VSK-directeur Jan Hein Sträter vindt dat te overhaast. ‘’Twee jaar geleden heeft de overheid, om roken te ontmoedigen, de grootste accijnsverhoging doorgevoerd. In andere landen bleef die grote stijging uit. Ik hoop dat de overheid de negatieve gevolgen van haar beleid inziet’’, zegt Sträter die het heeft over een Preventieakkoord uit 2018. ,,Het akkoord stelt dat er pas een zinvolle discussie kan worden gevoerd na afstemming met het buitenland en een evaluatie over de grenseffecten. Daarnaast zijn de verhogingen voor de komende jaren nu al aangekondigd. Nog voordat de evaluatie is gepubliceerd.”

Van de sigaretten die in Nederland worden gerookt, is over één op de vijf geen accijns betaald in ons land. Dat komt doordat steeds meer mensen rookwaar over de grens kopen, omdat het daar goedkoper is.

De branchevereniging van sigaretten- en kerftabakfabrikanten, VSK, stelt vast in hun Nationale Smokkelmonitor afgelopen dinsdag dat het verlies van de schatkist en de tabaksverkopers ruim 1 miljard is opgelopen in ons land. ‘’Ongeveer 20 % van alle sigaretten en tabak die in ons land worden gerookt, zijn niet in Nederland gekocht”, zegt Jan Hein Sträter. 

Volgens Sträter komt het grootste deel van de buitenlandse sigaretten uit buurlanden. Het prijsverschil nam enorm toe met Duitsland na de laatste accijnsverhoging. Voor mensen is dit een reden om even de grens over te gaan. ‘’Zeker als je net over de grens je kofferbak met sloffen rookwaar vollaadt en daarnaast nog even je brandstoftank goedkoper vult.”

 

Lees het hele artikel verder op PZC.nl (abonnement vereist)

Eén op de vijf sigaretten in het buitenland gekocht

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn