220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Justitie eist vijftien maanden cel voor bezit van tien miljoen namaaksigaretten

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft 15 maanden cel geëist tegen een 40-jarige man uit Brunssum. Het OM verwijt de Limburger dat hij in augustus 2017 meer dan 10 miljoen namaaksigaretten voorhanden had. Als de sigaretten in Nederland op de markt waren gebracht, zou dit de schatkist circa 2,3 miljoen euro aan heffingen, waaronder accijns en omzetbelasting hebben gekost, schrijft het functioneel parket in een persbericht.

In augustus 2017 ontving de FIOD een tip dat er een container volgeladen met illegale merksigaretten in de haven van Rotterdam zou worden gelost. Op het ladingsbewijs stond dat er in de container 1350 dozen met elektrische ventilatoren in zouden zitten. De container zou afgeleverd worden in Brunssum. Op 25 augustus 2017 werd de container gecontroleerd door speurhonden van de douane. De tabaksspeurhonden sloegen aan op de container en de röntgenbeelden toonden ook een afwijkend beeld.

Drie dagen later werd de container opgehaald en overgebracht naar Brunssum. Daar werd Limburger door een observatieteam op heterdaad betrapt samen met drie handlangers.

Het OM neemt de handel in illegale sigaretten hoog op, zo blijkt uit het persbericht. ,,Accijnsfraude veroorzaakt grote financiële schade doordat accijns en andere belastingen niet worden afgedragen. Naast financiële redenen is er ook schade voor de volksgezondheid. ( ) Uit verschillende onderzoeken (blijkt) dat gesmokkelde en illegaal geproduceerde sigaretten vaak gevaarlijker zijn voor de volksgezondheid dan sigaretten en tabak die via het normale circuit verkocht worden. Illegale sigaretten en tabak bevatten vaak meer schadelijke stoffen.”

 

Meer bij het Openbaar Ministerie:

Gevangenisstraf voor 10 miljoen illegale sigaretten

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn