220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Juridische strijd over verbod op tabaksverkoop woedt in Zuid-Afrika in alle hevigheid

De bewering van de Zuid-Afrikaanse regering dat het verbieden van de verkoop van sigaretten mensen ertoe aanzet om te stoppen met roken, wordt niet ondersteund door enig bewijs. Dat stelt de Fair Trade Independent Tobacco Association (Fita), een non-profitorganisatie die wordt gesteund door de Zuid-Afrikaanse tabaksindustrie, in een document dat bij het Hooggerechtshof in Durban is ingebracht als processtuk. Het is een reactie op een verklaring van een betrokken minister die onlangs tekst en uitleg gaf over de redenen waarom de Zuid-Afrikaanse regering besloten heeft de verkoop van sigaretten te verbieden, zo meldt onder andere de Zuid-Afrikaanse Sunday Times.

De belangenorganisatie Fita is momenteel verwikkeld in een rechtszaak tegen de regering over het tijdelijke verbod. Dat werd ingesteld aan het begin van de lockdown in verband met de coronacrisis. Het bleef van kracht toen het aanvankelijke pakket van maatregelen werd versoepeld en het verbod op de verkoop van alcohol alweer was opgeheven. Fita wil met de rechtszaak bereiken dat er eveneens een einde komt aan het verbod op de verkoop van tabak.

Het verbod heeft volgens Fita geen enkele rationele basis. De stelling van de Zuid-Afrikaanse regering dat er door het verbod automatisch ook een einde komt aan de illegale handen in sigaretten, snijdt al helemaal geen hout, aldus de belangenorganisatie.

Ook op een ander vlak woedt een gerechtelijke strijd. André Joubert, directeur van British American Tobacco South-Africa (BATSA) noemt het verbod een ‘ongerechtvaardigde inperking van het recht van tabakstelers en eigenaren van tabakswinkels om hun vak te kiezen’. Daarnaast worden ook fabrikanten en toeleveranciers in hun vrijheid van handelen beknot, vindt hij.

 

Meer bij The Sunday Times (South-Africa):

Ban on cigarettes will not make people quit smoking, Fita tells high court

Zie ook: The Citizen

Court gives govt till Friday 5pm to respond on tobacco ban

 

Download het gratis e-book met overzichtelijk alle informatie over de oorzaken en gevolgen van illegale tabakshandel.

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn