220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

JTI-topman: Publiek beter informeren over verborgen gevaren illegale tabakshandel

40 tot 50 miljard dollar per jaar. Dat is volgens de Nigeriaanse krant THISDAY de omvang van de illegale handel in tabak. De krant baseert zich naar eigen zeggen op gegevens van de Wereldbank, die staan verwoord in een publicatie van tabaksfabrikant JTI. De zwarte handel is in handen van criminele organisaties de zich toeleggen op zowel productie, smokkel en distributie als de verkoop. Nergens in het hele traject wordt ook maar één cent aan belasting betaald, aldus THISDAY.

De illegale handel is een klap in het gezicht van eerlijke handelaren. Zij worden zwaar aangetast in hun omzet, terwijl consumenten worden verleid tot het kopen van niet alleen goedkopere, maar vooral ook ondermaatse producten.

THISDAY citeert een hoge functionaris van JTI, die belast is met het in kaart brengen van de wereldwijde handel in tabak. Hij zegt dat veel consumenten de illegale verkoop niet beschouwen als een misdrijf, omdat er geen zichtbare slachtoffers zijn. ,,Daarom moeten we hen niet alleen informeren over de verborgen gevaren die ze consumeren, maar ook over de bredere sociale gevolgen van het kopen bij criminele groeperingen die ook mensen en wapens verhandelen.”

 

Meer bij THISDAY:

 

Global Trade in Illegal Tobacco Estimated at $40-50 Billion-Report

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn