220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

JTI-baas: adviesmechanisme EU zou tabaksrichtlijn kunnen aanpassen aan de realiteit

De volgende Europese Commissie dient haar samenwerking met het Scientific Advisory Mechanism (SAM), het hoogste adviescollege van de EU, verder te versterken. Doordat het mechanisme nieuw en onbevooroordeeld advies kan geven, kan de tabaksrichtlijn wellicht worden aangepast aan de realiteit.

Dat zegt Ramtas Macius, een van de hoogste bazen van tabaksproducent JTI (Japan Tobacco International), in een interview met EURACTIV.com, een nieuwsplatform gespecialiseerd in onderwerpen met betrekking tot de Europese unie.

Macius, die bij JTI een belangrijke stem heeft als het gaat om producten met een verlaagd risico, vindt dat de Commissie – net als het bedrijfsleven en de wetenschap – open moet staan voor het feit dat nieuwe wetenschappelijke inzichten kunnen aantonen dat sommige heilig gekoesterde aannames soms niet kloppen.

Het Scientific Advisory Mechanism is in 2015 in het leven geroepen. De adviesraad, bestaande uit topwetenschappers, moet ervoor te zorgen dat beleidsvoorstellen van de commissie goed zijn onderbouwd. Het Wetenschappelijk Advies Mechanisme, dat sterk geworteld is in de academische netwerken van alle EU-lidstaten, zou de commissie kunnen helpen aan nieuwe gegevens die nodig zijn om Tabaksrichtlijn aan te passen aan de realiteit van de markt en daarmee het beleid.

Macius noemt het snus-debat in EU-land Zweden een uitstekend voorbeeld van de manier waarop de rol van de wetenschap in het maatschappelijke debat is teruggedrongen.

De Europese Commissie heeft snus in alle EU-landen behalve Zweden verboden omdat het verslavend zou zijn, het negatieve gevolgen zou hebben voor de gezondheid en omdat het vooral aantrekkelijk is voor jonge mensen. Voorstanders daarentegen wijzen op het feit dat ziektes die aan tabak worden toegeschreven in Zweden minder voorkomen dan in enig ander EU-land.

Volgens de JTI-topman is het hoog tijd dat er ruimte komt voor aanvullend wetenschappelijk onderzoek. De benodigde data zijn door allerlei bevolkingsonderzoeken door de jaren heen ruimschoots voorhanden, zegt hij in het interview met EURACTIV.com. ,,De Commissie en Scandinavië kunnen niet allebei gelijk hebben; er is meer dan genoeg bewijs voorhanden om een ​​oordeel te vellen.”

Lees meer bij EURACTIV.com

JTI boss: EU Scientific Advisory Mechanism could adjust tobacco directive to reality

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn