220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Journalist/schrijver Karin Spaink breekt in Het Parool lans voor de e-sigaret

Het gebruik van de elektronische sigaret (dampen) verbieden is een misvatting, gebaseerd op de gedachte dat het aanbod van alcoholvrij bier slechts tot meer drankzucht leidt. Het is bovendien doodzonde: door dampen in het verdomhokje te stoppen verliezen we een geweldige kans om meer mensen van het roken af te krijgen. Dat schrijft Karin Spaink in haar wekelijkse column in Het Parool.

Aanleiding voor de schrijfster om in haar bijdrage een lans te breken voor de steeds populairder wordende e-sigaret is het feit dat de Amerikaanse stad San Francisco de verkoop van dampers (een alternatief voor roken waar veel mensen die willen stoppen baat bij hebben) deze week verboden heeft.

Volgens Spaink een onzinnig idee. Ze wijst op het Verenigd Koninkrijk, waar de centrale overheid gesteund door de belangrijkste gezondheidsorganisaties juist blijven hameren op de vele voordelen van de e-sigaret voor de volksgezondheid.

Spaink: ,,Waarom wil San Francisco het dampen dan toch uitbannen? Deels uit misplaatste angst. Dampen past in de van-kwaad-tot-ergertheorie: je zou van de ene, betrekkelijk onschuldige verslaving in rap tempo in steeds ergere vormen vervallen, zo ongeveer alsof af en toe een jointje roken de opmaat is voor een GHB- of heroïneverslaving. Zo verslavend is nicotine sec echter niet (reden waarom nicotinepleisters en -kauwgom vrijelijk verkrijgbaar kunnen zijn, zonder dat mensen massaal in het gebruik ervan volharden).”

 

Meer bij het Parool:

Waarom e-sigaretten verbieden een vergissing is

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn