220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Inwoners Noorwegen zitten graag uren in de auto om hoge suikertaks in eigen land te ontwijken

Per 1 januari 2020 stijgt de prijs van een pakje sigaretten met 12 cent. Op 1 april komt daar nog eens een hele euro bij. Oorzaak van de prijsverhoging zijn de hogere accijnzen die het Rijk hanteert met als doel het roken tegen te gaan. Volgens het Nationaal Preventieakkoord, waarvan de accijnsverhoging deel uitmaakt, zijn accijnsverhogingen ‘bewezen effectief’ bij het tegengaan van tabaksverslaving.

De verwachting is evenwel dat veel rokers zich door de maatregelen gedwongen zien hun heil te zoeken in het illegale circuit, waar sigaretten (al dan niet vals, maar in alle gevallen van schimmige komaf) tegen dumpprijzen worden aangeboden.

Nederlanders die de moeite nemen om hun sigaretten in het nabije buitenland (België of Duitsland) in te slaan, besparen vanaf 1 april meer dan 11 euro op een slof sigaretten. Dat laatste is sowieso een aantrekkelijke optie voor wie niet ver van de grens woont. Maar zelfs degenen die er een flinke rit voor over moeten hebben, kunnen na de accijnsverhoging hun slag slaan in België of in Duitsland, door op grote schaal voor familie, vrienden of kennissen in te kopen.

In Noorwegen begrijpen ze dat inmiddels als geen ander. Als gevolg van het feit dat de prijzen voor snoepgoed en frisdrank als gevolg van de suikertaks in een paar jaar tijd enorm zijn gestegen, scheppen de Noren hun snoep massaal in buurland Zweden, meldt de NOS. Veel inwoners zijn het betuttelende beleid van hun eigen overheid zo zat, dat ze er graag een paar uur rijden voor over hebben.

 

Meer bij de NOS:

 

Noren betalen hoofdprijs voor snoep, dus gaan ze naar Zweeds luilekkerland

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn