220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Intensievere samenwerking tussen Frankrijk, Spanje, België en Nederland op komst

Om de georganiseerde criminaliteit tegen te gaan, gaat Nederland een intensievere samenwerking aan met Frankrijk, Spanje en België. Ministers uit de vier landen stellen in een gezamenlijke verklaring dat de zware criminaliteit een bedreiging vormt voor de samenleving en dat zij zich zorgen daarover maken. Dit heeft invloed op de fundamentele rechten van burgers en op het functioneren van de rechtsstaat en de economie. Dit schrijft de NOS.

De vier ministers leggen er de nadruk op dat het grootste deel van de criminele markt bestaat uit internationale drugshandel. Hun doel is om die samen zoveel mogelijk te bestrijden en te voorkomen.

Invoer en distributie tegengaan is een van de doelstellingen. Bijvoorbeeld bij zeehavens, luchthavens en postdiensten, teneinde de weerbaarheid tegen criminele infiltratie en corruptie te vergroten. Ook willen ze met de samenwerking criminelen hun geld afnemen. Technologie en innovaties moeten optimaal worden gebruikt bij opsporing en bestrijding van criminelen.

“We moeten voorkomen dat als we in de Rotterdamse haven maatregelen treffen om drugshandel tegen te gaan, die daarna in Antwerpen toeneemt. Beide havens zijn een belangrijke toegangspoort tot de Europese markt”, zei demissionair minister Grapperhaus van Justitie. Om samen de internationale criminele groeperingen en hun vermogen aan te pakken in Europa, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied wil Grapperhaus dat de Nederlandse politie de verkregen informatie snel deelt met Franse en Spaanse collega’s.

 

Lees het hele artikel verder op NOS.nl

Nederland bestrijdt met drie andere landen georganiseerde misdaad

Foto: NOS

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn