220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

In Noorwegen – waar snus verkijgbaar is – rookt minder dan één procent van de jonge vrouwen

De Deense Kankerbestrijding zou best willen ruilen met Noorwegen, waar snus verkrijgbaar is. Vanuit gezondheidsopzicht is dat niet zo’n gek idee, stelt directeur tabakspreventie Niels Them Kjær tegenover de Deense omroep TV2. ,,Er is geen bewijs dat snus kankerverwekkend is. Als we zouden kunnen ruilen met Noorwegen, zouden we het vandaag doen.”

Denemarken telt ongeveer 1,06 miljoen mensen rokers (op een totale bevolking van ruim 5,6 miljoen). Hoewel dat aantal enkele decennia geleden nog fors hoger was, zijn er de laatste jaren meer jonge mensen aan de sigaret begonnen.

Uit gegevens van de Deense gezondheidsraad blijkt dat het aantal mannelijke rokers tussen 16 en 24 jaar de afgelopen vier jaar met 16 procent gestegen. Dat wil zeggen dat 17,1 procent van die leeftijdsgroep rookt. Bij vrouwen gaat het om een toename van 15 procent, dus 14,2 procent van de jonge vrouwen in deze leeftijdscategorie is nu aan het roken.

Deze cijfers staan in schril contrast met Noorwegen: daar komt het aantal mannelijke rokers tussen de 16 en 24 jaar uit op slechts vijf procent, terwijl het aantal vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep niet meer dan één procent bedraagt.

De oorzaak voor dat lage percentage is niet alleen de prijs van een pakje sigaretten, dat in korte tijd verdubbeld is. Ook de verkrijgbaarheid van snus speelt een rol. Hoewel de consumptie van tabak onder Noorse jongeren drastisch is afgenomen, zijn er meer mensen begonnen met snus.

Vanuit gezondheidsoverwegingen is dat verstandig, stelt directeur tabakspreventie Niels Them Kjær van de Deense Kankerbestrijding, de meest invloedrijke anti-tabaksorganisatie van Denemarken. Volgens hem is er geen enkel bewijs dat snus kankerverwekkend is.

Als we zouden kunnen ruilen met Noorwegen, zouden we het vandaag doen, concludeert hij in bijgaand artikel dat gepubliceerd is op de site van de Deense omroep TV2

Lees meer bij TV2 Denemarken:

In Noorwegen kunnen ze iets wat de Denen niet lukt – slechts één procent van de jonge vrouwen rookt

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn