220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

In Australië profiteert vooral de vooral de zware criminaliteit van extreem hoge tabaksprijzen

 

In Australië ondervinden ze als in geen ander land ter wereld wat de gevolgen zijn van het duurder maken van sigaretten om op die manier het roken aan banden te leggen. Uit een onderzoek onder luisteraars van de al sinds de jaren ’30 populaire talkradiozender 3AW (693) blijkt dat vrijwel elke inwoner van Australië merkt dat de illegale handel in sigaretten ‘booming’ is.

 

In Australië, waar de prijs van een pakje sigaretten het hoogst is ter wereld (en het einde van de prijsstijgingen is nog lang niet in zicht) komen dagelijks tienduizenden illegale sigaretten binnen. De zwarte markt is inmiddels in handen van professioneel georganiseerde bendes, die zich ook bezighouden met allerlei vormen van zware criminaliteit.

 

Volgens een zegsman van de radiozender is de bestrijding van de illegale handel in een uitgestrekt land als Australië in feite dweilen met de kraan open. Vorig jaar werd in Australië 300.000 keer een grote of kleine partij illegale sigaretten onderschept, wat omgerekend neerkomt op zo’n 300 inbeslagnames per dag.

 

Meer bij 3AW:

 

‘Black market is booming’: The unintended consequence of tough new tax laws on cigarettes

 

 

https://www.3aw.com.au/black-market-is-booming-the-unintended-consequence-of-tough-new-tax-laws-on-cigarettes/

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn