220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Illegale tabakshandel krijgt steeds gemakkelijker voet aan de grond in België

7,5 procent van alle sigaretten die in België worden gerookt is illegaal. Dat blijkt uit een jaarlijkse studie van consultancybedrijf KPMG over de illegale sigarettenmarkt in Europa in opdracht tabaksproducent Philip Morris, aldus het Belgische nationale persbureau Belga. In 2019 rookten de Belgen 650 miljoen illegale sigaretten, een stijging van 140 miljoen ten opzicht van het jaar daarvoor, aldus Belga. Het nieuws is in België breed opgepakt, onder andere door Het Laatste Nieuws.

Volgens het KPMG-rapport gaat het grotendeels om namaaksigaretten die onder andere vanuit Bulgarije naar België worden gesmokkeld. ,,Het is duidelijk dat de zwarte markt voor sigaretten de afgelopen jaren is blijven groeien. De praktijk komt steeds vaker voor in België, met verhoogde risico’s voor de volksgezondheid en de overheidsfinanciën”, citeert Belga een bron bij Philip Morris.

Door de opmars van de illegale sigaret liep de Belgische staatskas in 2019 zo’n 156 miljoen euro mis. Op Europees niveau is er sprake van 38,9 miljard illegale sigaretten en een geraamd verlies van 9,5 miljard euro voor de Europese overheden, zo leidt het Belgische persbureau af uit het KPMG-rapport.

Alleen al dit jaar werden in België tot nu toe vijf illegale sigarettenfabrieken opgedoekt. Daarbij werden 300 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. Over het hele vorige jaar werden vier illegale fabrieken ontmanteld. Daarbij werden 190 miljoen in beslag genomen. Volgens een woordvoerster van de Belgische overheidsdienst FOD Financiën is het voor buitenlandse criminele organisaties steeds gemakkelijker zich op Belgisch grondgebied te vestigen.

Meer bij Het Laatste Nieuws:

Consumptie van illegale sigaretten in België blijft groeien

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn