220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Illegale tabakshandel in Washington bloeit volop dankzij accijnsbeleid

Naar schatting 42,8 procent van de totale sigarettenconsumptie in de Amerikaanse staat Washington betreft illegale sigaretten. De staat in het noordwesten van de Verenigde Staten neemt daarmee een derde plaats in op een lijst van Amerikaanse steden die het meest te lijden hebben van de handel in illegale tabak. Dat blijkt volgens Seattle Business uit een rapport van de Tax Foundation, een invloedrijke denktank die de gevolgen van belastingmaatregelen bestudeert en analyseert.

Dat de sigarettensmokkel in Washington de spuigaten uitloopt is volgens de Tax Foundation te wijten aan de hoge belastingen op legaal een pakje sigaretten. De organisatie waarschuwt politici dat ze zich er maar beter van bewust kunnen zijn dat hoge belastingen wellicht een probaat middel kunnen lijken om de sigarettenconsumptie in te dammen, maar tegelijkertijd ‘onbedoelde gevolgen’ kunnen helpen, waarmee ze wijst op de zwarte markt. Die verdient grif geld dankzij de overheid.

In de VS, waar de belastingpolitiek in elke afzonderlijke staat anders is geregeld, is het relatief gemakkelijk om – zelfs buiten het puur criminele circuit om – flink geld te verdienen aan de illegale handel in sigaretten. Zo zijn er mensen die in staten waar lage belastingtarieven gelden grote hoeveelheden inkopen, om ze vervolgens op andere plekken met een fikse winst weer van de hand te doen.

De situatie is vergelijkbaar met de Nederlandse grensgebieden, waar veel mensen hun sigaretten in België of in Duitsland kopen en tegelijkertijd inslaan voor ‘vrienden en bekenden’.

 

Meer bij Seatlle Business:

 

Washington Ranks Third Among the States in Black Market Cigarette Consumption

High levels of cigarette smuggling are linked to high excise taxes on legal tobacco, report claims

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn