220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Illegale tabakshandel in Lyon: één groot geraffineerd piramidespel

De Zuid-Franse stad Lyon is verwikkeld in een zware strijd tegen de handel in illegale sigaretten. De sigaretten – gesmokkeld of namaak – worden over het algemeen op straat verkocht, voor tussen de vier en vijf euro per pakje, doorgaans door jonge migranten zonder verblijfsvergunning, die elkaar de hele dag afwisselen. De handel concentreert zich op en rond Place Gabriel-Péri, een van de drukste delen in het centrum van stad. Een zegsman van de douane betitelt Place Gabriel-Péri in het maandblad Lyon Capitale als de grootste openluchttabaksspeciaalzaak die in de Zud-Franse agglomeratie is te vinden.

Om zichzelf te beschermen en niet tegen de lamp te lopen als illegale tabaksverkoper, hebben de jonge illegalen meestal maar een paar pakjes bij zich. Hun voorraad hebben ze elders opgeslagen, vaak in een gat in de muur of in een brievenbus in een flatgebouw. Over elk pakje dat ze verkopen ontvangen de verkopers – de laatste schakels in een keten – een kleine marge.

Volgens Lyon Capitale is de illegale handel opgebouwd als een klassiek piramidespel, compleet met uitkijkposten die met verrekijkers de buurt afspeuren, sales managers, leveranciers, tussenpersonen en groothandels. Met name voor de hogere echelons zijn de marges interessant, aangezien de productiekosten van een pakjes illegale sigaretten doorgaans niet meer dan één euro bedragen.

 

 

Meer bij Lyon Capitale:

 

Lyon : enquête sur le trafic de cigarettes

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn