220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Illegale sigarettenhandel via social media in opkomst

In Nederland zijn steeds meer illegale sigaretten. De consumptie is van 6,2 % in 2020 naar 18,4 % in 2021 toegenomen. Dit blijkt uit een recent onderzoek van KPMG. Ook maakt privé detective zich zorgen over de illegale verkoop via social media. Dit schrijft Gerda Frankenhuis in De Telegraaf.

De directeur van VSK, de brancheorganisatie van de Nederlandse tabaksindustrie, Jan Hein Sträter zegt: “Dat is een verdrievoudiging”. De organisatie heeft de Nationale Smokkel Monitor in het leven geroepen. De tabak waar geen belasting over is betaald, is bijgehouden. Ook de tabak die uit het buitenland komt. Vorig jaar zijn er 227 miljoen sigaretten en 164.000 kilo shag in beslag genomen.

Sträter erkent: “Wij hebben belang bij om dit in kaart te brengen”, omdat de legale tabaksmarkt inkomsten verliest.

De Nederlandse overheid heeft vorig jaar meer dan € 1 miljard aan accijns verloren, schat NSM. Nederland is na Frankrijk en Griekenland ondertussen de grootste markt voor illegale sigaretten in de Europese Unie. “Wij kijken hier wel van op. Normaal gesproken was Nederland meer een doorvoerland voor illegale sigaretten naar Engeland en Ierland. We zien nu dat in ons land de consumptie toeneemt.”

Volgens NSM bevestigen de cijfers van de douane de flinke toename aan illegale handel. De opsporingsdienst nam in 2020 meer dan 101.000 kilo tabak in beslag. Dit jaar zijn door de douane tot en met juni, alleen al 11 grote inbeslagnames afgehandeld. “Als het zo doorgaat, zal dit jaar een recordaantal inbeslagnames plaatsvinden”, zegt Sträter.

De illegale sigaretten worden verkocht via het web. Dit zegt een privédetective, die anoniem wil blijven vanwege zijn werk. “Social media als Facebook, Instagram en Telegram spelen hier een grote rol in. Daar wordt ook niet gekeken naar de leeftijdsgrens van achttien jaar die staat voor de verkoop van sigaretten.”

De illegale handel neemt toe en dit komt volgens Sträter door de verhoging van accijnzen op tabaksproducten. “In België en Duitsland zijn de prijzen lager. Je ziet ook dat mensen in die landen sigaretten gaan halen.”

Sträter ziet een grote toename in illegale smokkel, fabricage en grensverkeer, sinds de verhoging van de accijnzen van 2020. De vereniging verwacht dat in 2022 van alle sigaretten en shag meer dan een kwart uit het buitenland zal komen.

 

Lees het hele artikel verder op Telegraaf.nl (abonnement vereist)

Accijnsinkomsten gaan door illegale sigaretten in rook op

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn