220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Illegale sigarettenhandel tiert welig in Belgisch-Nederlandse grensstreek

Van elke twintig sigaretten die in 2018 in België werden gerookt, was er een illegaal. Het hoogste aantal in vijf jaar. Dat constateert de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws op basis van de jaarlijkse studie van KPMG over de stand van zaken op de Europese sigarettenmarkt. Het rapport is samengesteld in opdracht van tabaksproducent Philip Morris International.

In België werden in 2018 zo’n 9 miljard sigaretten gerookt werden. 5,7 procent daarvan was illegaal, concludeert KPMG. De sigaretten kwamen vooral uit Bulgarije en Polen, schrijft Het Laatste Nieuws op basis van het KPMG-rapport. Ze werden met name vaak aangetroffen in en rond Brussel, maar ook in de buurt van de grens met Nederland.

De in omloop zijnde illegale sigaretten zijn in toenemende mate namaakversies van bekende merken, maar ook zogenoemde illicit whites, goedkope merkloze sigaretten, worden geregeld aangetroffen. Wat er precies in zit, is lang niet altijd duidelijk. In het verleden zijn onder meer resten van zware metalen, asbest, schimmel en zelfs uitwerpselen aangetroffen.

Volgens de studie van KPMG liep de Belgische overheid vorig jaar zo’n 118 miljoen euro aan accijnzen mis door illegale sigaretten.

 

Meer bij Het Laatste Nieuws:

 

Belgen roken half miljard illegale sigaretten in één jaar: “Er kan van alles inzitten. Asbest, schimmel of zelfs uitwerpselen”

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn