220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Illegale handel in sigaretten in Australië sinds 2017 verdriedubbeld

Australië wordt overspoeld door criminelen die veel geld verdienen met de illegale handel in tabak. Alleen al in het afgelopen jaar is op de zwarte markt meer dan 300 ton bericht de Australische nationale nieuwszender Nine News. Dat komt neer op een verdriedubbeling ten opzicht van 2017. Volgens een door Nine News aangehaalde zegspersoon is de illegale handel in tabak in handen van grote criminele groeperingen.

Illegale sigarettenhandel is big business in Australië: van elke legaal verkochte sigaret gaat 0,93 dollar (0,52 euro) rechtstreeks naar de Australische schatkist. Het is ook een groot probleem: met de illegale handel is de Australische overheid vorig jaar zo’n 660 miljoen dollar misgelopen, geld dat gebruikt had kunnen worden voor bijvoorbeeld de bouw van scholen ziekenhuizen.

Dat de illegale handel in sigaretten zo’n hoge vlucht genomen heeft, heeft in de eerste plaats te maken met de grote bedragen die ermee kunnen worden verdiend, zeker sinds een pakje sigaretten Down Under bijna 20 dollar kost. Een andere reden waarom consumenten in toenemende mate hun toevlucht zoeken tot de zwarte markt is de invoering van plain packaging, ‘neutrale’ verpakkingen, waardoor niet meer te zien is welk merk sigaretten in het pakje zit. Als dat niet meer zichtbaar is, kun je net zo goed gebruik maken van de veel goedkopere illegale handel, redeneren veel Australische rokers.

 

Meer bij Nine News:

‘Money to be made’: Explosion of Australia’s tobacco black market

Ook de in Melbourne verschijnende krant The Age besteedt aandacht aan het probleem:

Explosion in black market trade of cigarettes across Perth

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn