220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Ierland zeer verdeeld over effectiviteit EU-verbod op mentholsigaretten

In de Europese Unie is de verkoop van sigaretten en tabak met mentholsmaak vanaf 20 mei verboden. De maatregel maakt deel uit van de EU-richtlijn inzake tabaksproducten die sinds 20 mei 2016 in alle lidstaten van toepassing is.

In Ierland juichen artsen en andere gezondheidsprofessionals het verbod toe, onder meer omdat mentholsigaretten, vanwege de milde smaak die bovendien de prikkel in de keel neutraliseert, jongeren ertoe zou kunnen overhalen om te gaan roken, aldus het meertalige Franse nieuwsplatform Euronews.com

Maar niet iedereen is even gelukkig met de maatregel, met name omdat het allemaal niets uithaalt. Zo zijn er rokers die claimen dat zij door het gebruik van mentholsigaretten juist minder zijn gaan roken, doordat de smaak van mentholsigaretten langer blijft hangen, aldus Euronews.com, dat op dat gebied een roker aan het woord laat.

Daarnaast bestaat er angst dat de nieuwe Europese wet tabakssmokkelaars in de kaart speelt. Zij zorgen er gewoon voor dat een deel van hun producten voorzien wordt van een mentholsmaak, legt een tegenstander van de maatregel uit. Bovendien zijn illegale sigaretten vaak tot de helft goedkoper, wat rokers er weer toe zou kunnen aanzetten om juist eer te roken.

 

Meer bij Euronews:

 

Ireland bans menthol cigarettes and rolling tobacco starting May 20

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn