220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Hoogleraar: Tegenstanders e-sigaret vertroebelen discussie in VS met selectieve informatie

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), een Amerikaanse organisatie die zich namens de overheid bezighoudt met ziektepreventie en ziektebestrijding, misbruikt het grote aantal ziektegevallen die mogelijk te linken zijn aan (illegale) e-sigaretten en e-liquids, om haar gelijk te halen in een oude discussie. Dat schrijft Michael Siegel, hoogleraar gezondheidswetenschappen aan de vooraanstaande Boston University School of Public Health in een uitgebreid opinieartikel in The Globe Post, een nieuwsplatform dat zich voornamelijk richt op onderwerpen als persvrijheid, rechten van minderheden en burgerrechten.

Het artikel haakt in op de ophef die in de VS ontstaan is, nadat binnen korte tijd honderden mensen met een plotselinge longziekte in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat gebeurde nadat ze (vermoedelijk) gebruik hadden gemaakt van illegale, op straat gekochte e-sigaretten, of zelf vaping-vloeistoffen zijn gaan vermengen met schadelijke stoffen, waaronder MDA, de werkzame stof in marihuana. Van de honderden patiënten die vanwege de aandoening in het ziekenhuis moesten worden behandeld, zijn er zes overleden.

De kwestie heeft er inmiddels toe geleid van in de VS stemmen opgaan om vapen te verbieden. Maar de discussie wordt niet zuiver gevoerd, betoogt professor Siegel, in elk geval niet door de CDC. ,,Het lijkt erop dat de CDC opzettelijk gebruikmaakt van deze uitbraak om e-sigaretten verder te demoniseren door voor het publiek te verbergen dat het juist het wijdverbreide gewoonte om marihuana te vapen jongeren voor grote risico’s plaatst.”

Siegel noemt het opvallend dat de Centers for Disease Control and Prevention olie op het vuur gooien en met geen woord reppen over het feit dat gebruikers van e-sigaretten zichzelf kunnen bescheren door hun e-sigaretten en toebehoren aan te schaffen in erkende winkels, zoals de Food and Drug Administration deze week stelde in een verklaring.

Meer bij The Globe Post:

Vague Warning to Stop Vaping E-Cigarettes is Incorrect and Irresponsible

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn