220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Hoofdrol voor Nederlandse en Belgische havens in internationale sigarettenhandel

In Slovenië is een vijfkoppige bende opgerold die zich bezighield met grootschalige internationale handel in illegale sigaretten via Nederlands en Belgisch grondgebied. Dat meldt de internationale politieorganisatie Interpol. Vier van de vijf mannen werden aangehouden bij een actie op 16 oktober in de Sloveense gemeente Celje. Daarbij werden 7,5 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen.

De arrestanten zijn volgens Interpol tussen de 25 en 51 jaar oud. Een van de criminele leiders werd eerder in juni ook gearresteerd in Litouwen. De criminele groep organiseerde, in samenwerking met handlangers uit Litouwen, de smokkel van sigaretten vanuit de Russische Federatie naar het grondgebied van de Europese Unie. Ze maakte daarbij gebruik van vervalste documenten die de werkelijke oorsprong van de goederen verhulden.

De tabaksproducten werden voornamelijk met vrachtschepen naar havens in België en Nederland vervoerd Daar werd de lading op Sloveense vrachtwagens werd geladen en vervolgens naar Slovenië gebracht. De sigaretten werden daar verstopt in andere – legale – ladingen om uiteindelijk te worden meegenomen naar hun eindbestemming: het Verenigd Koninkrijk.

De waarde van de in beslag genomen tabaksproducten op de illegale markt in het Verenigd Koninkrijk wordt geschat op ongeveer 6 miljoen euro.

Meer bij Interpol:

5 ARRESTED AFTER SEIZURE OF OVER 7 MILLION CIGARETTES DESTINED TO THE UK

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn