220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Het gedrag van consumenten op prijsverschillen in het buitenland

In de eerste maanden van 2022 is de hoeveelheid sigaretten en shag die uit het buitenland komen gestegen ten opzichte van vorig jaar. Deze gegevens blijken uit onderzoek van Kantar. Dit onderzoek is in opdracht van de VSK, de brancheorganisatie van tabaksfabrikanten. Het gedrag van consumenten op prijsverschillen in het buitenland, laat de VSK al jaren onderzoeken. Dit schrijft Sittard-Geleen.nieuws.nl.

In Limburg klagen winkeliers dat steeds meer mensen hun sigaretten en shag over de grens halen. “Je ziet hetzelfde gebeuren als met vuurwerk. Hoe moelijker het in Nederland te krijgen is (of hoe duurder), hoe makkelijker mensen even een ritje naar België of Duitsland maken om hun achterbak vol te laden met gillende keukenmeiden”, zegt tabakswinkelier Djeckie van Verseveld uit Geleen.

Tabakswinkeliers en benzinestations in de grensprovincies zien al jaren hun omzet ernstig dalen. “Het is enorm frustrerend om al die Nederlandse kentekens over de grens in de rij te zien staan. Vele Nederlandse ondernemers zouden zo gelukkig gemaakt worden met die klandizie. Mijn omzet is de afgelopen jaren met wel 30% teruggelopen”, zegt Van Verseveld.

In Sittard-Geleen is wethouder Economie Pieter Meekels. Hij voelt mee met de mensen die de dupe zijn van het grensverkeer. “Ik ben voorstander van een Europese wetgeving om prijzen gelijk te trekken. En niet alleen de prijzen, ook de regels voor verkoop zouden beter op elkaar afgestemd moeten worden. Dat geldt voor vuurwerk, maar net zo goed voor tabak”.

“Ik moet bijvoobeeld mijn winkel blinderen, de verpakkingen zijn tegenwoordig allemaal hetzelfde en ik mag geen reclame meer maken. Maar een paar kilometer verderop mogen verpakkingen zichtbaar in de winkel liggen en zijn er zelfs aanbiedingen met gratis artikelen bij aankoop van een pakje shag. Met zulke verschillen jaag je de mensen toch de grens over?”, zegt Van Verseveld.

Jan Hein Sträter, directeur van de VSK, zegt “Zowel bij sigaretten als shag zien we wederom een grote stijging. Van alle in Nederland gerookte sigaretten kwam in de eerste drie maanden van dit jaar zo’n 15% uit andere landen. Bij shag gaat het maar liefst om een kwart, met een piek in maart van 31%”. Het gaat hier meestal om tabak die mensen zelf uit het buitenland gehaald hebben. De hoeveelheid buitenlandse tabak in grensprovincies is 30 %. Volgens Sträter is het andere deel van smokkelbendes afkomstig. “Maar in alle gevallen is het prijsverschil de reden dat consument ervoor kiest voorbij te lopen aan de Nederlandse tabakswinkelier.”

Vorig jaar zei het RIVM dat het onwaarschijnlijk is dat Nederlandse rokers tabak over de grens gaan halen, bij een verdere prijsstijging. Hoe kan dat? “Dat vermoeden klopt helaas niet”, zegt Sträter. “Het RIVM kijkt niet naar feitelijke gegevens zoals verkoopcijfers en kwantitatief onderzoek, zoals wij dat al jaren laten doen. Het is zuiver wensdenken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet zich eerder ook leiden door een aanname.” Volgens het CBS waren de vermindering van accijnsinkomsten waarschijnlijk het gevolg van een vermindering in het aantal rokers.

“Het is verontrustend dat veel Tweede Kamerleden blind de conclusies van RIVM en CBS volgen. Terwijl zowel het Kantar-onderzoek als je gezond verstand zeggen: iedereen is gevoelig voor prijsverschillen! Kijk maar wat er bij de benzinepomp gebeurt. En als de plannen van staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid doorgaan en de prijs van een pakje sigaretten ieder jaar twee euro stijgt, zal het grensverkeer alleen maar verder toenemen. Dat is een redelijke veronderstelling.”

Dit jaar verwacht de branchevereniging van alle sigaretten en shag dat een mogelijke 25 % uit het buitenland zal komen. Dit was 20 % in 2021. Alle sigaretten en shag die uit het buitenland komen, wordt geen accijns betaald. dit leidde vorig jaar tot € 1 miljard verlies aan de staatskas.

“Dat de prijzen van tabak gaan stijgen, staat vast. We hebben ons nu ingesteld op het Preventieakkoord. Daarin staat dat de prijs van een pakje sigaretten omhooggaat naar 10 euro in 2023. In Duitsland stijgt de accijns elk jaar een klein beetje, waardoor het verschil met ons land in stand blijft. Voor België is het nog onduidelijk, of en wanneer er een accijnsverhoging wordt doorgevoerd.”

“Wij hopen dat de overheid de negatieve gevolgen van dit beleid inziet. Deze problemen hebben immers vergaande gevolgen voor de winkeliers en niet alleen in de grensstreek. Voor Nederlanders is het nu des te aantrekkelijker om even ‘een slof of twee’ in onze buurlanden te halen. Daarnaast kopen steeds meer consumenten hun tabaksproducten in het illegale circuit”, stelt de VSK. “Wat er nu wordt voorgesteld door de staatsecretaris is een prijsverhoging van 500 procent. Dat is veel te veel en onverstandig. Verhoog net als in Duitsland de accijnzen op een gematigde wijze, verspreid over meerdere jaren. Met grote, schoksgewijze verhogingen werk je smokkel alleen maar in de hand.”

 

Lees het hele artikel verder op Sittard-Geleen.nieuws.nl

Limburgers vaker naar het buitenland om tabak te kopen

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn