220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

“Goed nieuws voor Duitse winkeliers en criminelen”

De branchevereniging tabak reageert teleurgesteld op de op Prinsjesdag gepubliceerde Miljoenennota. De Vereniging Nederlandse Sigaretten- & Kerftabakfabrikanten (VSK) waarschuwt voor de gevolgen van de extra accijnsverhoging die volgend jaar ingaat. “Dit is alleen goed nieuws voor winkeliers in onze buurlanden en natuurlijk voor criminelen, die zich op grote schaal bezighouden met illegale productie en smokkel”, zegt directeur Jan Hein Sträter.

Volgens de branche is de belasting in april dit jaar al met € 1,22 per pakje toegenomen. De afspraak was om de accijns in 2024 nogmaals met hetzelfde bedrag te laten stijgen. Maar om de begroting sluitend te krijgen, gaan sigaretten nu € 2 meer kosten per pakje. En shag wordt zelfs € 8 duurder. Daardoor betaal je voor een pakje van twintig sigaretten waarschijnlijk ongeveer € 11,50. Voor een pakje shag van 50 gram tel je volgend jaar € 25 neer. 

Hetzelfde pakje shag kost in Duitsland dan nog ongeveer € 13, zegt Sträter. Volgens onderzoek blijkt dat Nederlands regelmatig hun tabak in het buitenland aanschaffen. “Over al die pakjes wordt in ons land geen cent accijns of btw betaald.” Sträter laat weten dat de overheid beter de hoogte van accijns kan afstemmen met andere landen, om te voorkomen dat Nederlanders hun tabak in het buitenland gaan halen.

Ook de accijns voor alcohol gaat omhoog met 16,2 %. Een fles jenever kan bijvoorbeeld € 1,50 duurder worden. SpiritsNL is hier helemaal tegen, laat de branchevereniging van importeurs en producenten van gedistilleerde dranken weten. De organisatie waarschuwt dat het averechts kan werken en kan leiden tot lagere accijnsopbrengsten.

“Ik roep de Tweede Kamerleden op: doe het niet! Leer van het verleden”, zegt SpiritsNL-directeur Betty de Boer. “De beoogde accijnsverhoging zal niét leiden tot 153 miljoen aan extra accijnsinkomsten, maar zal waarschijnlijk juist resulteren in een daling. Daarnaast is het ook schadelijk voor de eeuwenoude gedistilleerd branche, de middenstand in de grensregio’s van Nederland én onze concurrentiepositie.”

Lees het hele artikel op nieuws.nl

Tabaksbranche: hogere accijns goed nieuws voor Duitse winkeliers

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn