220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Gevoelige klap voor internationale tabaksmaffia: achttien aanhoudingen in Limburg

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de internationale tabaksmaffia een uiterst gevoelige klap toegebracht. Bij een grootscheepse actie van de dienst zijn in totaal achttien mensen gearresteerd. Zij worden verdacht van accijnsfraude en witwassen. Er is 45.000 kilo tabak in beslag genomen. Daarover berichten tal van media, waaronder De Telegraaf, De Limburger en NRC.

De vier hoofdverdachten zijn opgepakt in Limburg. Zij zijn afkomstig uit Vaals, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Het viertal gaf leiding aan een organisatie die vermoedelijk meer dan 642.000 kilo illegale tabak (goed voor zeker honderd miljoen euro) verhandelde. Daardoor is ten minste voor tussen de 60 en 67 miljoen euro aan accijns misgelopen. De FIOD een jaar lang aan de zaak gewerkt heeft.

Bij de actie werden 150 medewerkers van de FIOD ingezet, aldus De Telegraaf. Daarnaast waren zo’n tachtig douaniers actief. Zij deden invallen in vier woningen en 14 bedrijfspanden en loodsen in Limburg, onder andere in Eygelshoven, Roggel, Weert en Brunssum. In het Midden-Limburgse Stamproy (gemeente Weert) troffen de instanties een grote illegale fabriek aan. Daar werden negen verdachten aangehouden. De bende zou actief zijn in Nederland, Tsjechië, België, Cyprus, Italië, Roemenië en Verenigd Koninkrijk.

Behalve tabak en illegale sigaretten werden bij de actie machines voor de verwerking van tabak en voor de productie van sigaretten in beslag genomen, naast vier heftrucks, contant geld in verschillende valuta met een waarde van ongeveer 44.000 euro, creditcards, een ongeopende kluis en een dure auto.

 

Meer bij De Telegraaf, NRC en Dagblad De Limburger:

Achttien arrestaties ’tabaksmaffia’ (Telegraaf) 

Achttien aanhoudingen in Limburg voor illegale tabakshandel (NRC)

Grote internationale actie tegen tabaksmaffia: hoofdverdachten opgepakt in Limburg  (Limburger)

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn