Gemengde reacties op grenscontroles

Vanaf maandag 9 december 2024 voert Nederland weer grenscontroles in, gericht op mensensmokkel en illegale migratie. Dit roept dan ook gemengde reacties op bij grensbewoners en -gemeenschappen. 

Bij de grensovergang vanuit Hardenberg naar Duitsland merken bewoners weinig van de grensscheiding. “Die scheidslijn is er gevoelsmatig amper,” zegt een verkoper van de Grenzland Markt. Toch wijst hij erop dat Duitsers en Nederlanders cultureel verschillen. 

In het Duitse Wielen, waar veel Nederlanders wonen, spreekt burgemeester Gerold Stroeve over de controles: “Het is goed als ze mensen die hier toch geen kans maken, meteen tegenhouden.” Hij wijst op de druk op het sociale systeem door migratie. 

Voor sommige Nederlanders in Duitsland, zoals Marijke, heeft hun verhuizing praktische voordelen: “Het was spotgoedkoop.” Nu speelt haar leven zich grotendeels aan de Duitse kant af. 

Echter is burgemeester Maarten Offinga van Hardenberg is sceptisch: “Ik vind die controles een beetje windowdressing. Mensen vinden altijd wel een boerenlandweggetje.” Ook inwoners wijzen op sluiproutes. 

Heel wat jongeren fietsen en fatbiken vanuit de middelbare school in Hardenberg naar Duitsland. Veel leerlingen van het Vechtdal College wonen in Duitsland. “Die wonen ook in de grensdorpen,” zegt de medewerkster achter de balie van de school.

Een groepje jongeren staat buiten de school te vapen en te roken. Een meisje belt haar klasgenoot die in het Duitse Hoogstede woont. Deze jongeren zijn zo rond de 14 jaar. “Ik fiets er een uur over op mijn fatbike.”

De grenscontroles maken hem niets uit. Zijn identiteitspapieren draagt hij altijd op zak. “Soms controleren ze dan mijn fatbike.” Vooral de sigaretten zijn goedkoper in Duitsland, lacht hij. “En je mag gewoon op je trekker rijden.”

De integratie tussen Nederlanders en Duitsers blijft beperkt. Kortom zegt Gina Schoemaker, een Nederlandse in Duitsland: “Ze willen alleen de lusten, niet de lasten.” Veel Nederlandse gezinnen in Duitsland kiezen voor Nederlandse scholen en blijven sociaal op Nederland gericht. 

Bianca Plaggenmarsch, al 27 jaar in Duitsland, bevestigt dit: “Ik ga niet veel om met Duitsers, vooral met Nederlanders.” Ze twijfelt of de controles iets zullen opleveren. “Ik zie hier geen mensen lopend de grens over gaan.” 

De grenscontroles roepen gemengde reacties op. Praktisch zien veel bewoners er weinig effect van, maar sommigen begrijpen de symbolische waarde. Ondertussen blijft de grens een plek waar culturen naast elkaar leven, zonder volledig te vervlechten.

Lees het hele artikel verder op ad.nl

De helft van dit Duitse grensdorpje bestaat uit Nederlanders: ‘Grenscontroles? Dat went wel’

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn