220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Fransen trekken weer massaal naar Italië voor sigaretten na versoepeling lockdown

Nu ook in Frankrijk grotendeels een einde is gekomen aan de strenge lockdown-maatregelen, trekken Fransen die in de nabijheid van de grens met Italië wonen weer massaal dat land in om daar boodschappen te gaan doen. Vooral pasta, olijfolie en sigaretten worden op grote schaal ingekocht, zo blijkt uit een reportage van het Franse persbureau AFP in Le Nouvel Observateur. Sigaretten zijn in Italië veel goedkoper dan in Frankrijk, dankzij lagere belastingen. Veel Fransen – zoals basisschoollerares Odile uit Grasse – hebben er graag twee uur rijden voor over (heen en terug) om te profiteren van de lagere accijnzen.

De run op Italiaanse boodschappen zorgt voor een complexe situatie, die lastig te controleren is. Italië mag de grenzen dan hebben opengegooid, de Franse kant van de grens blijft vooralsnog tot 15 juni gesloten voor buitenlanders. Dus ook voor Italianen, behalve als die een attest van een Franse werkgever kunnen laten zien.

Maar doordat Franse koopjestoeristen massaal gaan winkelen in het buurland ontstaan er later op de dag behoorlijke opstoppingen op de wegen terug naar Frankrijk. Formeel zouden die allemaal moeten worden gecontroleerd: In Frankrijk gelden weliswaar veel minder restricties dan een paar weken geleden, maar het is nog altijd verboden om een heel stuk te gaan rijden voor de simpele aankoop van een hoeveelheid sigaretten. Officieel staat er een boete van 135 euro op.

 

Meer bij Le Nouvel Observateur:

 

Pâtes, huile d’olive et cigarettes: la frontière rouverte, les Français font leurs emplettes en Italie

 

 

 

 

 

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn