220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Franse ziekenhuizen onderzoeken positieve effecten van nicotine op Covid-19

Diverse ziekenhuizen in Parijs en Mulhouse zijn begonnen met het uitvoeren van klinische proeven die duidelijk moeten maken of nicotine beschermt tegen Covid-19 en zo ja in welke mate. Daarover berichten diverse media in Frankrijk en Italië, waaronder de Bretonse krant Le Télégramme en het Italiaanse dagblad Il Gazzettino. Wordt het beschermende effect bewezen, dan is het een veelbelovende manier om besmetting te voorkomen en ernstige vormen van de ziekte te beperken, aldus de berichtgeving.

Niemand zal betwisten dat tabak slecht is voor de gezondheid. Maar de nicotine die erin zit, zou een extra wapen kunnen zijn in de strijd tegen Covid-19, zowel preventief als in genezend opzicht. In de nu van start gegane proef wordt in medicinale vorm nicotine (in de vorm van pleisters) toegediend aan drie groepen mensen: niet-geïnfecteerde verzorgers (artsen, verpleegkundigen, maar ook mantelzorgers), mensen die het coronavirus hebben en in het ziekenhuis zijn opgenomen en bij mensen met ernstige ziekteverschijnselen.

Eerder dit jaar kwam uit diverse onderzoeken het verrassende resultaat dat zich onder mensen die met Covid-19 waren opgenomen in ziekenhuizen zich maar weinig rokers bevonden. Voorlopige cijfers geven zelfs aan dat zich onder rokers zo’n 80 procent minder coronapatiënten bevinden dan onder de rest van de bevolking, waarbij rekening wordt gehouden met onder andere leeftijd en geslacht.

Een van de specialisten die het Franse onderzoek leiden, zegt dat het tevens opvallend is dat de toestand van rokende patiënten die te kampen hebben met het coronavirus vaak in het ziekenhuis verslechtert in plaats van verbetert. De oorzaak daarvan zou kunnen zijn dat zij bij opname noodgedwongen moeten stoppen met roken.

 

Meer bij Le Télégramme en Il Gazzettino:

 

Covid-19 : les essais cliniques lancés pour mesurer l’effet protecteur de la nicotine

 

Chi fuma non si ammala di Covid? Lo studio francese che fa discutere

 

 

 

 

 

 

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn