220620-Nationale-Smokkel-Monitor-logo

Franse tabakshandelaren lijden zwaar omzetverlies door illegale online-handel

Legale tabakshandelaren in Frankrijk zien hun omzet slinken als gevolg van de florerende handel op internet. Al met een paar muisklikken kunnen rokers via het wereldwijde web sigaretten en andere tabaksproducten bestellen die in vele gevallen ver beneden de officiële verkoopprijzen liggen. Ook de handel in illegale tabaksproducten via de sociale media floreert in Frankrijk, constateert de 24-uurs-nieuwszender BFM TV.

De tabakshandelaren, die – anders dan illegale handelaren in rookwaar – forse bedragen aan btw en accijns moeten afdragen, dringen er bij de autoriteiten op aan dat er extra maatregelen worden genomen om de smokkel van onder meer sigaretten tegen te gaan. De clandestiene handel kost immers ook de overheid grote bedragen aan belastinginkomsten.

De levendige handel op internet zou de ‘buralistes’ (eigenaren van winkeltjes waar onder meer tabak wordt verkocht) op jaarbasis 18 miljard euro omzet kosten. En dat terwijl zij hun verkopen toch al zien teruglopen als gevolg van het feit dat minder mensen roken. Hun woordvoerder wijst er verder op dat de illegale handel nadelig kan zijn voor de volksgezondheid, omdat de illegale productieprocessen en de grondstoffen die worden gebruikt niet gecontroleerd zijn.

 

Meer bij BFM TV:

 

Face au trafic de tabac sur Internet, les buralistes réclament des moyens supplémentaires

 

 

Alle oorzaken en gevolgen van illegale sigaretten-handel

Andere artikelen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn